Çin’in ev sahipliğinde Hangcou kentinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in konuk heyet başkanlarını karşılaması ve aile fotoğrafı çekimiyle başladı. G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Hangcou’da bulunan G20 üyesi ve davetli ülkelerin devlet ve hükümet başkanları ile bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri, zirvenin yapılacağı Kongre Merkezi’ne geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Erdoğan ve Obama gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fetullahçı Terör Örgütü’nce (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Başkan Obama ile telefonla görüştüğünü anımsatarak, Obama’ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür etti.

Erdoğan, “Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok manidardır ve dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin, Suriye ve Irak’ta DAEŞ, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, “Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” açıklamasında bulundu.

Obama ise “Türk halkı, darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha göstermiştir” diye konuştu.

Obama’ya soğuk karşılama

G20 Zirvesi’ne katılan liderleri Çin Dışişleri Bakanı karşılarken, Obama’yı daha alt seviyede bir görevli karşıladı. Ayrıca uçağın önüne protokol gereği serilen kırmızı halının da olmaması dikkat çekti.

Çin ile nükleer anlaşma yapıldı

Enerji Bakanlığı ile Çin Enerji İdaresi arasında Yenilenebilir Enerji ve Kömür Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Söz konusu anlaşmaya göre Türkiye’ye yapılacak üçüncü nükleer santrale ABD-Çin konsorsiyumu talip oldu.

Üçüncü nükleer santralin yerinin henüz belli olmadığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, farklı lobilerin ve projeye karşı çıkanların direncini eleştirerek şöyle konuştu: “Türkiye’nin enerji ihtiyacını istikrarlı sağlayabilmesi için nükleere sahip olması şart. 60 yıldır tüm dünyaya helal olan bir teknoloji, Türkiye’ye haram deniliyorsa, orada bir numara var demektir.”

Darbeci Sisi alay konusu oldu

Diktatör Sisi, Çin’de gerçekleşen G20 zirvesinde ABD başkanı Obama ile el sıkışmak istedi, ama Obama kendisini uzun süre görmezden geldi.

Sonrasında görüntülere Sisi’nin el pençe divan durması yansıdı.

Editör: TE Bilisim