Türkiye’yi başta Suriye olmak üzere bölgede oluşan ateş çemberine sokmak için ellinden geleni yapan, terörle mücadelede işbirliği yerine FETÖ-PKK ve DAEŞ terör blokunu destekleyen, ölen Müslümanları görmeyip çıkarları uğruna her türlü uğruna her türlü eylemi meşrulaştıran Batı dünyası,  Gaziantep’te 50 kişinin şehit olduğu canlı bomba saldırısına ilişkin benzer açıklama yaptı.

Şiddetle kınıyoruz

İlk açıklamada Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’den geldi. Elysee Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Cumhurbaşkanı dün akşam bir düğün sırasında en az 50 kişinin ölümüne yol açan alçak terör saldırısını şiddetle kınamaktadır. Fransa olarak Türk yetkililere ve Türk halkına taziye dileklerimizi sunuyoruz. Teröre karşı savaşan herkesin yanındayız.” ifadelerine yer verildi.

Papa’dan Türkiye’ye dua

Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ise, Vatikan’ın ünlü Aziz Petrus meydanına bakan Papalık Sarayı’nın penceresinden yaptığı konuşmada Gaziantep’teki alçak saldırıya değindi. Papa, “Sevgili Türkiye’yi vuran kanlı saldırıya dair üzücü haberi almış bulunmaktayım. Saldırının kurbanları, ölenler, yaralılar için dua edelim” diye konuştu.

Masumlar hayatını kaybetti

Türkiye’nin darbe girişimi sonrası aldığı OHAL kararına karşı çıkan ve kısa sürsün diyerek haddini aşan Almanya Dışişleri Bakanı Frank WalterSteinmeier’de sosyal paylaşım hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, korkunç bir saldırının Türkiye’yi tekrar sarstığını belirterek, ”Bir kez daha terörün barbar yüzüyle karşılaştık ve yine masum insanlar hayatlarını kaybetti” mesajını verdi.

Dayanışma halindeyiz

Türkiye’ye vize serbesti şartı olarak PKK’yı korumak için terörle mücadele yasasını değiştirmesini dayatmaya çalışan Avrupa Birliği (AB), Gaziantep’teki terör saldırısı sonrası Türkiye’yle olan dayanışmasını ifade etti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi FedericaMogherini,hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına başsağlığı, yaralananlara başsağlığı diledi.

Türkiye ile işbirliğine hazırız

Terörle mücadele eden Türkiye’ye yönelik tek işbirliği açıklaması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den geldi. Uluslararası toplumun teröre karşı ortak mücedele vermesi gerektiğini belirten Putin, şöyle konuştu. “Düğün merasimini hedef alan bu saldırı, terörizmin medeni toplum kuralları ve en temel ahlaki değerleri bile tanımadığını bir kez daha gösterdi. Yaşanan olay, uluslararası toplumun terörle mücadelede gerçek bir işbirliği yapması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Türk partnerlerimizle terörle mücadeledeki işbirliğini her yönüyle geliştirmeye hazırız.”

Teröre karşı savaşalım

Diğer yandan Müslüman ülkelerde hain saldırıya karşı Türkiye’ye desteklerini bildirdi. Bahreyn Dışişleri Bakanlığının Bahreyn haber ajansı BNA’da yayımlanan açıklamasında ise, Bahreyn’in kurbanların yakınlarına içten taziyelerini sunduğu ve yaralılara acil şifa dilediği kaydedilirken, terör saldırısının Türkiye’nin güvenliği ve istikrarını hedef aldığı değerlendirmesinde bulunuldu. Radikalizm, şiddet ve terörle mücadelede Bahreyn’in Türkiye’nin yanında olduğunun altı çizildi.

Kardeş ülkeden taziye

Kardeş ülke Azerbaycan’ın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gaziantep’teki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının resmi sitesinde yayımlanan mesajda, Erdoğan’a “Aziz kardeşim” diye hitap eden Aliyev, “Terörün tüm çeşitlerine karşı hep birlikte, kararlılıkla ve devamlı mücadele yürütülmesi gerekiyor. Yaşanan facia nedeniyle size, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum” mesajını verdi.

Diktatör Sisi’yi de kınadı

Ayrıca, yüzlerce devrimciyi öldüren ve Mursi ile birlikte İhvan üyelerine zindanlara atan diktatör Sisi’nin ülkesi Mısır’da saldırıyı kınadı. Mısır Dışişleri Bakanlığı resmi sözcüsü AhmedEbuzeyd tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’nin Gaziantep şehrinde gerçekleştirilen, onlarca insanın ölümüne ve yüzlercesinin de yaralanmasına neden olan bombalı terör eylemini kınıyoruz. Mısır halkı böyle kritik bir dönemde Türk halkının yanında yer almaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Vicdan yoksunları

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye’deki terör saldırısının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.  “Vicdan yoksunu bu saldırının düğünü mateme dönüştürdüğü” kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu.

Editör: TE Bilisim