AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen İl Başkanlığı Genişletilmiş Danışma Meclisi’nde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, “Başkanlık olursa Türkiye bölünür” tezviratı yayanlara karşı, “Buradan açıkça söylüyorum. Başkanlık üniter yapıyla olacak. Yani başkanlık demek federasyon demek değildir. Federasyon olan yerler de var, olmayan yerler de var. Türkiye’de başkanlık sistemi 780 bin kilometrekare vatan toprağının bir karışının bile bölünmediği, ayrıştırılmadığı, tek vatan, tek millet, tek bayrak, tek devlet ülküsünün, ilkesinin esas alındığı bir sistemdir. Bir kere bunu bir kenara açık ve net koyalım. Hiç kimse başkanlık, eyalet sistemini getirecek, başkanlık bölünme getirecek diye tezviratlarda, yalan yanlış beyanlarda bulunmasın.” dedi.

Türkiye’nin 2023 hedefinin de altını çizen Başbakan Yıldırım, ”Türkiye’nin birliği, beraberliği, gelişmesi için, 2023 hedeflerini gerçekleştirmesi için, bölücülerle FETÖ’cülerle iç ve dış düşmanlarla zafiyete düşmeden mücadele etmesi için, güçlü tek başına iktidar çıkarması lazım, her seçimden. Bunun da yolu başkanlık sisteminden geçiyor.” ifadelerini kullandı.

Millet iradesi, en üstün iradedir

Başbakan Yıldırım, millet iradesinin en üstün irade olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Millet iradesinin üzerinde hiçbir irade yoktur. Ne vesayetçiler, ne darbeciler ne de başkaları… Herkes millet iradesinin önünde şapka çıkarmaya mecburdur. Başkan da millet iradesine tabidir, meclis de millet iradesine tabidir, yargı da millet iradesine tabidir. Başkanlık sistemiyle ilgili bu konu önümüzdeki günlerde inşallah bütün ayrıntılarıyla, bütün kapsamıyla, enine boyuna konuşulacak ve bu noktada aklı selim, doğru olan, yanlış bilinen doğrular da bu şekilde vatandaşımıza anlatılacak” dedi.

AK Parti tam başkanlık önerecek

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, AK Partinin hazırladığı başkanlık sistemiyle ilgili olarak”Tam başkanlık sistemini önereceğiz, modelimiz o” dedi. Söz konusu sistemin en önemli uygulayıcısının ABD olduğunu belirten Canikli, önerecekleri sistemle ABD’deki sistem arasında bazı nüansların olduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Canikli, “Yasama, yürütme ve yargı arasındaki denge son derece önemli, bu korunuyor. Müthiş bir denge var. Parlamenter sistemde yasama ve yürütme fonksiyonları iç içe girmiş durumda. Bu, zaman zaman ciddi bir takım zafiyetler ortaya çıkarabiliyor. Başkanlık sisteminde ise gerçek anlamda güçler ayrılığı ilkesi hayata geçiriliyor. Olabilecek en kısa süre içerisinde sonuçlandırılıp Meclise getirilecek.”diye konuştu.

Editör: TE Bilisim