Bakan Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ziyareti kapsamında, Üsküp’te mevkidaşı Nikola Dimitrov ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Üsküp’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu, alınan  S-400 hava savunma sistemi NATO sistemlerine ve F-35 dahil bir tehdit oluşturmadığını ifade etti. Sistem kontrolünün tamamen Türkiye’nin elinde olduğunu söyleyen Bakan Çavuşoğlu; gereksiz gerginlik yaratmaya gerek olmadığını, anlaşmanın bitmiş olduğunu ve teslim sürecinin de artık başladığını ifade etti. Ayrıca meselenin teknik olmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, hava savunma savunma sisteminini ABD dışında başka bir ülkeden temin edilmesi meselediolduğunu ifade etti.

“Kararlar bağlayıcı değil”

Çavuşoğlu, sivil havacılık görüşmelerinin, Rum kesimi nedeniyle zaten durmuş olduğuna işaret ederek, geçmişte de bazı fasılların bloke edildiğine dikkat çekti.

Bu kararların bağlayıcı olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Merkez Bankasına ya da bankalara siyasetçilerin müdahale etmesini, AB her zaman eleştirir. ‘Serbest piyasa ekonomisi’ der ama şimdi bankaya talimatlar ya da tavsiyeler veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar aldılar”

Ayrıca Çavuşoğlu Avrupa Birlği (AB)’nin kararını yaptırım olarak nitelemeni doğru olmadını söyleyerek, kararın çok ciddiye alınmamasını beyan etti. Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’ye sağlanacak katılım öncesi mali yardımlar (IPA) kesintilerini zaten daha önce yapmışlardı. Bunlar basit şeyler bizi etkileyecek şeyler değildir. Bankaya tavsiye vermesi AB’nin başka bir çelişkisi. AB’nin bize ihtiyacı var. Aldıkları kararların uygulanmasının da mümkün olmadığını kendileri de biliyor. Rum kesimini tatmin etmek için kıytırıktan kararlar almak durumda kaldılar. Sorun Kıbrıs Türk halklarının ada etrafındaki haklarının garanti altına alınmamasıdır.” dedi.

“Faaliyetlerimizi artıracağız”

Bakan Çavuşoğlu Türkiye’ye yönelik bu gibi kararların artması sonucu Doğu Akdeniz’de faaliyetlerin artırılacağını vurguladı. Doğu Akdeniz’de üç geminin olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, dördüncü gemiyi de gönderileceğini söyleyerek, “Rum kesimi de AB’yi arkasına almasın. Rum kesimini muhatabı KKTC’dir. Bir an önce akıllarını başlarına alsınlar.” Dedi.

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından iki bakan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanlığına verilen teknik donanımı da inceledi.

“NATO’dan önce doğal bir müttefikliğimiz vardı”

Çavuşoğlu, düzenlenen ortak basın toplantısında, bugün ve dün yaptıkları toplantılarda ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini aktararak, “Mükemmel siyasi ilişkilerimiz var. Doğal müttefikiz ama şimdi NATO’da da resmi bir şekilde müttefik olacağız. Biraz önce toplantıda da söylediğim gibi esasen Kuzey Makedonya NATO’ya davet edilmeden önce de doğal bir müttefikliğimiz vardı.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) Kuzey Makedonya’nın NATO’ya üyelik protokolünü, ziyaretinden önce onaylamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, Türkiye’nin bundan sonraki süreçte desteğinin de süreceğini söyledi.

“1 milyar dolarlık hedef için biraz gayret”

Kuzey Makedonya’nın ve Batı Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonunun sadece bu ülkeler için değil, bölgenin de istikrarı için hayati öneme sahip olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya’nın ekimde Avrupa Birliği (AB) ile katılım müzakerelerine başlaması temennisinde bulundu.

Çavuşoğlu, ikili ticaret hacminin düzeyli ve istikrarlı bir şekilde yükseldiğine işaret ederek, 1 milyar dolar hedefine ulaşmak için biraz daha gayret sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

“Türk firmalarına verilen desteğe müteşekkiriz”

Kuzey Makedonya’da 100 civarında Türk firması bulunduğunu ve bu firmaların birçoğunun Türkiye’nin en güçlü firmaları olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Türk firmalarına verdiği destekten dolayı Kuzey Makedonya’ya teşekkür etti.

Çavuşoğlu, TİKA’nın Kuzey Makedonya genelinde 900’den fazla projeyi hayata geçirmesinin kalkınma alanında da bu ülkeye verdikleri önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, ayrım yapmaksızın Kuzey Makedonya’nın her bölgesinde yaklaşık 100 milyon dolarlık projeyi TİKA’nın hayata geçirdiğini aktardı.

“FETÖ’nün arkasında destekler var”

“Kuzey Makedonya’da bulunan 14 FETÖ mensubu ile ilgili sürecin ikili ilişkilere yansımasına” ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ile geleneksel olarak çok iyi ilişkileri bulunduğunu, bu ilişkilerin daha da gelişmesinden yana olduklarını kaydetti.

Türkiye’nin, dostları aleyhinde hiçbir örgütü ülkede barındırmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

– “FETÖ’nün arkasında destekler var” “Kuzey Makedonya’da bulunan 14 FETÖ mensubu ile ilgili sürecin ikili ilişkilere yansımasına” ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya ile geleneksel olarak çok iyi ilişkileri bulunduğunu, bu ilişkilerin daha da gelişmesinden yana olduklarını kaydetti. Türkiye’nin, dostları aleyhinde hiçbir örgütü ülkede barındırmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: “FETÖ konusu sadece Kuzey Makedonya’nın sorunu değil. Bu terör şebekesi, 160’tan fazla ülkeye yerleşmiş ve arkasında destekler var. Değişik ülkeler ve istihbaratları destekliyor. Ülkelere de FETÖ konusunda ‘adım atmayın’ diye baskı da yapıyorlar. Biz bunu da görüyoruz. Biz kendi aramızda gayet samimi bir şekilde tüm boyutlarıyla ele alıyoruz, istihbaratlarımız kendi arasında görüşmelerini yapıyor.

Kaynak: AA

Rus senatör: “AB’nin Türkiye’ye yaptırımları hiçbir anlam ifade etmiyor”Dünya

AB’nin “Yaptırım” listesi Yunan’a bayramı getirdi!Dünya

Editör: Haber Merkezi