CHP’li vekiller, 15 Temmuz gecesi ile 16 Temmuz sabahını kapsayan, sivillere yargı muafiyetine hak tanıyan KHK maddesine akılalmaz yorumlarda bulundu. CHP’li İnce, maddenin infazların önünü açacağını, devletin güvenliğinin olmadığını gösterdiğini söylerken, CHP’li Tanrıkulu ise konuyu JİTEM’e kadar bağlayarak pes dedirti. 

Muhalefet yerine karşıtlık siyasetini izlediğini itiraf eden CHP,  696 sayılı KHK’nın, 121. Maddesine göre FETÖ’nün işgal girişiminde bulunduğu 15 Temmuz gecesi ile 16 Temmuz’da vatanı savunan sivillere yargı muafiyeti getirilmesine yönelik beyanlarıyla beyin yaktı, cehaleti dışa vurdu.

Devlet yıkılıyormuş

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, 15-16 Temmuz için geçerli olan maddeyi genelmiş gibi değerlendirmesiyle birlikte, devletin yıkılacağı iddiasını ortaya atarak, şu akla ziyan sözleri sarf etti: “Sivil kişilere Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın yargılama muafiyeti getirmek yargısız infazların önünü açar, eli sopalılara, palalılara cesaret verir, linci, sorgusuz sualsiz adam öldürmeyi teşvik eder. Bu düzenleme bu memlekette kimsenin can ve mal güvenliğinin kalmadığının itirafıdır. Ben gidersem devlet yıkılır diyenler gitmemek için resmi sıfatı olmayan kişilere yargılanmayacaksınız garantisi vererek hukuk devletini tasfiye ediyor, devleti yıkıyor, devletin görevini eli sopalılara, palalılara devrediyor”

Teröre karşı acizlikmiş

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay ise devletin aciz olduğu yorumunda bulunarak, “Teröre karşı mücadele eden sivilin yargıdan muaf tutulması, devletin ‘ben devlet değilim, teröre karşı da acizim’ demesidir” ifadeleriyle skandalın dibine vurdu.

Hayali bir senaryo yazdı

CHP’nin PKK’ya kalkan geren isimlerinden İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’da kantarın topuzunu iyice kaçırdı. Söz konusu düzenlemeyi çarpıtan Tanrıkulu, yasadışı oluşumlara güvence verildiği şeklindeki hayali senaryoyu şu şekilde paylaştı: “KHK ile yargılanmama muafiyetinin anlamı yasa ile silah kullanma yetkisine hukuk kuralları içerisinde sahip olan güvenlik güçleri dışındaki gladyo-jitem-hizbulkontra benzeri oluşumlara bundan sonrası bakımından mesaj ve güvence vermektir. Siz suç işleyin yasası arkadan gelir.”

Editör: TE Bilisim