Rus savaş helikopteri, Suriye’de düşürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasında, “Helikopterin planlı bir uçuş yaptığı esnada, ülkenin doğu bölgesinde düştüğü” ifadeleri yer aldı.

‘Kaza mı kumpas mı’ olduğu derinlikli bir araştırmaya muhtaç olan olayda, KA-52 tipi savaş helikopteri iki pilota mezar oldu. Ancak ilk belirlemelere göre; ‘teknik bir arıza ile düşmüş olabileceği’ diye geçiştirilen olayda, Suriye’de yeni bir denge ve pozisyon için ön hazırlık olduğu iddiaları da tartışılıyor.  Rusya ile ABD arasında özellikle Ortadoğu’da bir üstünlük ve hakimiyet mücadelesi olduğu biliniyor.

Ancak her şeye rağmen stratejistler, Rusya ve ABD’nin güç ve meşruiyet gösterisinin ötesinde, yaşanan talihsiz kaza sonrası Türk – Rus ilişkilerinin daha çok ivme ve ilerleme kazanacağını ifade etti. Kasım 2015’te aynı bölgede yaşanan ‘uçak krizi’ sonrası gerilen iki ülke ilişkileri, “FETÖ kumpası” ortaya çıkarıldıktan sonra ‘güçlü bağlar’ kurulmasına dönüşmüştü. Yeni hava kazası da analistlere göre; “Türkiye ile Rusya’nın kader birliği ve yakınlaşmasına katkı sağlayacak” yorumları yapılıyor.

Öte yandan hayatını kaybeden pilotların cesetlerine ulaşılırken, cenazeler ülkelerine gönderildi. 1990’da geliştirilen KA-52 model savaş helikopteri, zırhlı ve silahsız yer ve hava hedeflerini yok etmek, askeri konvoylar için devriye görevi ile ve yangınlara müdahale üzerine tasarlanmıştı.

Rusya, ekim 2015’te askeri müdahale içine girdiği Suriye’de geçen zaman içinde çeşitli sebeplerden 14 hava aracı yitirdi.

2018’de Türkiye-Rusya ilişkileriAnaliz-Yorum

Editör: TE Bilisim