FETÖ/PDY tarafından 15 Temmuz 2016 gecesinde gerçekleştirilen kanlı darbe girişimi ve işgal hamlesinden sonra süreci değerlendirmek üzere “15 Temmuz Darbe Girişimi ve Din İstismarına Karşı Birlik, Dayanışma ve Gelecek Perspektifi” başlıklı tek gündem maddesiyle toplanan şûra, Ankara Bilkent Otel’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in katılımıyla yapıldı.

İçinden geçtiğimiz süreci değerlendirmenin yanı sıra, FETÖ ve benzeri yapıların ülkemize, milletimize, İslâm’a, Müslümanlar’a ve İslâm algısına verdiği zararları tespit etmeyi, dini açıdan bu konularda istişarelerde bulunarak bireysel ve kurumsal bazda atılması gereken somut adımları belirleme konusunda görüş oluşturmayı hedefleyen şûranın açış konuşmasını yapan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, sözlerine “15 Temmuz gecesinde memleketimizin bütün ufuklarını karartmaya azmetmiş, gözü dönmüş bir ihanet çetesi karşısında, daha ilk andan itibaren, minarelerden sala seslerinin yükselmesiyle İstiklal mücadelesi günlerinde olduğu gibi, milletin kendi izzet ve haysiyetine sahip çıkma davetine, bir an terüddüt etmeden icabet edip bu ecel gecesinde şehadet mertebesine kavuşan aziz şehitlerimize Cenab-ı Hak’tan rahmet niyaz ediyorum. Şehitlerimizin nuru bir kere daha milletimizin ufkunu aydınlatmıştır. Gazilik mertebesine erişmiş kardeşlerimiz milletimizin ve Müslüman ümmetin baş tacıdır. Yüce Allah’tan gazilerimize acil şifalar diliyor, onları milletimizin minnet ve hürmetleriyle selamlıyorum” ifadeleriyle başladı.

“Darbeleri susturan salalar için Allah’a hamdediyorum”

Vatanına sahip çıkan, haysiyet, izzet ve şerefini çiğnetmeyen bir milletin fertleri olmanın bahtiyarlık olduğu vurgusunda bulunan Başkan Görmez konuşmasında, “Hain ve kanlı darbe girişimi karşısındaki vakur, cesur ve âlicenap tutumuyla tüm dünyaya örnek olan; vatanına, milletine, millî iradeye ve hukuk düzenine sahip çıkan asil bir milletin fertleri olmaktan dolayı bahtiyarlığımızı ifade ediyorum. 15 Temmuz gecesinde dehşet saatlerinin ilk anlarından itibaren cuntacılara ve ihanet şebekelerine karşı aziz milletimizin maneviyatını canlı tutmak üzere camilerimizi, minarelerimizi, sala ve ezanlarımızı milletimizle buluşturan müftüsünden imamına, müezzininden Kur’an kursu öğreticisine kadar bütün din gönüllüsü kardeşlerimizi yürekten kutluyorum. Ezanların susturulduğu darbelerden, darbeleri susturan salaları bize lütfettiği için Allah’a hamdediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Bunların İslam’la da insanlıkla da ilgileri yok”

Görmez, “Uzun yıllardır varlığı bilinen ve her türlü yolu kendi emelleri için mübah gören, dini ve dini duyguları istismar eden; bu duygularla milletimizin zekâtını, sadakasını, infakını ve evlatlarını çalan, dinimizin temel değerlerini ve kavramlarını gasbeden, her türlü gayr-i İslami ve gayr-i ahlaki tutum ve davranışlarla fitne, fesat, yalan ve desiselerle kendine insan ve imkân devşiren, devletin tüm yapılarına sirayet ederek milletin geleceğini ipotek altına almaya çalışan ve son darbe girişimiyle millet tarafından suçüstü yakalanan FETÖ terör örgütünü dini bir yapı olarak görmek mümkün değildir. Bu örgütün elebaşını da din alimi ve dini rehber olarak kabul etmek mümkün değildir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Örgüt elebaşlarını imam, kendisini de kainat imamı olarak isimlendiren bu kişi ‘bir insanı öldüren bütün insanlığı öldürmüştür’ hükmünce muamele görmelidir. Bir gecede topyekün millete bomba yağdıran, suçsuz insanları katleden bir örgütün ne İslam’la ne de insanlıkla bir ilişkisi olamaz” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim