Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, katıldığı bir televizyon programında 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimi anında yaşananlar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diyaloğu ve örgütün kamudaki yapılanmasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakanı Avcı, istihbarat zaafiyeti iddialarına ilişkin olarak, MİT’in darbe girişimine ilişkin gelen ilk ihbarları yanlış değerlendirmiş olabileceği tespitinde bulunarak, şunları söyledi:

Hemen yerini değiştir

“Sakarya’dan İstanbul’a hareket ettik. Bir gazeteci arkadaşım köprüde olup bitenlerle ilgili haber almak için sordu. Ben de öyle öğrendim. Daha sonra Hakan Fidan’ı aradım böyle bir hareketlilik var diye. Ne yapmamı tavsiye ettiğini sordum, bana “Hemen yerini değiştir” dedi. Son zamanlarda çok fazla ihbarlar geliyordu. Anladığım kadarıyla MİT’in ilk değerlendirmesi bu olayın MİT yerleşkesine ve Genelkurmay Merkezi’ne bir harekat olarak algıladılar”

Vatanı savunduk

FETÖ’cü darbe girişiminin, tanklar ve uçaklarla sivillere saldırmasına karşın 79 milyonun tek yürek olarak Türkiye’yi kurtardığını söyleyen Bakan Avcı, “Herkes o gün elinden gelen gayreti gösterdi. Müthiş bir feraset sergiledi milletimiz bütün unsurlarıyla. Silahlı kuvvetlerde bunlardan olmayan askerlerimiz, özellikle emniyet güçlerimiz medyayı da tebrik etmek istiyorum. Olağanüstü bir vatan savunması gerçekleştirdik hep beraber” diye konuştu.

Her yere sızmışlar

Fethullahçı Terör Örgütü’nün, devletin tüm kurumlarını hedef aldığını ve ele geçirmeye çalıştığının vurgulayarak “FETÖ’cülerin sadece askeriye değil, bir dönem hukuk fakültelerine yönlendiklerini görüyoruz. Hakim savcı alımlarına, polis akademilerine yöneldiklerini görüyoruz. Zaman zaman bu da yetmiyor, yetiştirdikleri çocuklar dışında kamuya giriş sınavlarında bildiğiniz gibi soru hırsızlıkları. Daha sonra, kamu kurumlarında kendi adamlarının terfi almalarını sağlamak” şeklinde konuştu. Bakan Avcı, ayrıca FETÖ’nün dershaneleri, örgüte eleman yetiştirmek amacıyla yıllarca kullandığını ifade etti.

Listeler hazırdı

3 aylık olağanüstü hal ve kamuda 50 bini aşan tasfiyelere ilişkin soruları da yanıtlayan Avcı, hain FETÖ’cülerin uzun süredir izlendiğini ancak mücadelenin örgüt üyesi hakimler tarafından engellenmeye çalışıldığına dikkat çekerek, “Bunlar uzun bir süredir izleme altındalardı. Bugün hazırlanan o tasfiye listeleri öyle hazırlanan listeler değil. Bunlar sağlıklı ve ön hazırlıkları yapılmış çalışmalardır” dedi ve şöyle devam etti:

Engellemeye çalıştılar

“Şimdi OHAL ilanının gerekçelerinden biri de budur. Bunların büyük bir kısmı biliniyordu, mahkemeye veriliyordu ama mahkemeler de bunların elindeydi. Biz Milli Eğitim Bakanlığı’nda bu duruma şöyle bakıyorduk, hangi mahkemeden gelecekse o mahkemenin kararı önceden belirliydi. Mahkemelerin önce temizlenmesi gerekiyordu. Bu yapı dediğim gibi, mahkemeye, emniyete, askeriyeye ve eğitime yerleşmişti.”

Editör: TE Bilisim