Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Manisa’da düzenlenen “28 Şubat’tan 15 Temmuz’a Darbeler ve FETÖ İhaneti” konferansında parlamenter sistemin hastalıklarını teşhis ederken, Cumhurbaşkanlığı sisteminin ortadan kaldıracağı problemleri el aldı. Parlamenter sistemde milli iradenin seçtiği hükümetin bürokratik vesayettin engelleri ile karşılaştığını, koalisyonların Türkiye’yi hedeflerinden uzaklaştırdığını ve yetki problemlerinin yaşandığını anımsatan Kurtulmuş, 93 yıllık sistemin problemlerini şu şekilde sıraladı:

4 TEMEL HASTALIĞI VAR

“Mevcut hükumet sisteminin dört temel hastalığı var. Bunlardan ilki vesayetçi bir yapıya sahip olmasıdır. İkincisi, mevcut sistem çift başlıdır. Yürütme ikiye ayrılmıştır, şimdi yürütme, tek elde toplanıyor. Üçüncüsü, mevcut sistem siyasi siyasi istikrarsızlık yaratan bir sistemdir. 94 yıllık Türkiye Cumhuriyet tarihinde 16 ay süren hükumetlerle istikrarsız bir şekilde yönetilmişiz. 3,5 yılda bir seçim yapılan bir Türkiye’den bahsediyoruz. Dördüncüsü de ekonomik istikrarsızlıktır. Türkiye’de tek parti dönemlerinde kalkınma hızımız yüzde 5,4, koalisyon dönemlerinde yüzde 4, darbe dönemlerinde ise 3,4’tür.”

KAVGALAR BİTECEK

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte Türkiye’nin asla duraksamandan hedeflerine koşacağını, siyasi kaosların asla gündeme gelmeyeceğini, sistemin istikrar getirdiğini kaydeden Kurtulmuş, “Türkiye’de bir daha siyasi krizler ve kaoslar olmayacak. Cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında tartışmalar artık olmayacak, yürütme tek elde toplanacağı için yürütmenin başı olan cumhurbaşkanı, aynı zamanda hükumet sisteminin de başı olacaktır. Böylece hükumetle cumhurbaşkanı arasında kavga ve çatışma olmayacak. Eğer sistem tıkanırsa, aynı günde hem cumhurbaşkanı hem de yasama organı seçilecek” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim