ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Ege’de Kardak krizinin tekrarlanması durumunda Yunanistan’ı destekleyeceklerini açık bir şekilde dile getirdi. “Gerekeni yapacağımıza kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini “yasadışı” olarak niteledi.

Türkiye ABD ilişkilerinde hâlihazırdaki oluşan derin çatlakları daha da genişletecek gelişmeler yaşandı. Suriye’de YPG/PKK güçlerine maddi ve manevi tam desteği veren, ABD’deki FETÖ lideri Fethullah Gülen’in iadesi için hiçbir adım atmayan Washington, şimdi de Türk-Yunan anlaşmazlığı konusunda tavrını Yunan tarafından yana açıkça koydu. Ülkenin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, dün sona eren 2 günlük Yunanistan ziyaretinde çarpıcı açıklamalar yaptı.

“ATİNA’YI KORURUZ”

“Kardak kayalıkları sorunu benzeri bir gelişme yaşanırsa, Türkiye Yunan topraklarına adım atarsa (Kardak’ı Yunan toprağı varsayıyorlar) ABD’nin tavrı ne olacak” şeklindeki soruya Pompeo, “Kimsenin şüphesi olmasın ki egemen bir devletin egemenlik haklarını ve uluslararası hukuku korumak için elimizden geleni yapacağız” diyerek tavrını net bir şekilde Atina’dan yana koydu.

“ULUSLARARASI HUKUK” PALAVRASI!

Bununla da yetinmeyen Pompeo, Doğu Akdeniz’de tamamen Türkiye karşıtı bir parolayla kurulan Yunanistan-Güney Kıbrıs-İsrail-Mısır ittifakından övgüyle söz etti, “Yunanistan’ın bu ittifaktaki öncü rolü bizim için umut verici” diye konuştu.

Mike Pompeo, Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak ilan ettiği ve Türkiye tarafından tanınmayan “münhasır ekonomik alan” meselesi için de Yunan ve Rum tezlerini desteklediklerini açıklayarak “Uluslararası hukukun çiğnenmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“ŞİMDİ NE OLACAK?” SORUSU

Öte yandan Rusya, Rodos’un güneyindeki 28’inci meridyen çizgisinde 12-13 Ekim tarihleri arasında askeri tatbikat yapmak için izni Atina’dan değil Ankara’dan istemişti. Bölgenin kendi karasuları içinde olduğunu iddia eden Yunanistan, bu gelişmeye ateş püskürmüştü. Yunan kamuoyunda “şimdi ne olacak” tartışması yaşanıyor. ABD’nin Türk-Yunan ilişkilerinde tavrını açık bir şekilde Yunanistan’dan yana koyduğu sıralarda Rusya’nın da Türk tezlerinin sembolü Mavi Vatan’ı kabul ettiğinin altı çizilirken, Amerikan-Rus rekabetinin Ege’deki yansımalarının artık aleni bir şekilde görülmeye başlandığı yorumu yapıldı.

MANİDAR POZ!

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile Pompeo’nun özellikle Balkan Savaşları sırasında, Yunan donanmasından kesitlerle, milliyetçi bir çizgide yaptığı tablolarla bilinen Yunan ressam Vasileios Hatzis’in Georgios Averof isimli tablosunun önünde gülerken poz vermesi de “gizli mesaj” olarak yorumlandı.

Editör: TE Bilisim