Birleşmiş Milletler zirvesi kapsamında New York’a giden Başkan Recep Tayyip Erdoğan, burada Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi. İkilinin 1 saat kadar süren görüşmesi Komşu basınında geniş yankı uyandırdı. Kathimerini gazetesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Erdoğan, Çipras’a “Güzel bir ivmeye giren ilişkilerimizi daha da iyiye götürelim. Bu konuları görüşmek için sizi İstanbul’a davet ediyorum” teklifinde bulundu.

“GERGİNLİK AZALMALI”

Açık tarihli buluşma teklifini Çipras’ın memnuniyetle kabul ettiği vurgulanırken, “Ege ve Akdeniz’de yükselen tansiyon, ikili ilişkilerimize zarar veriyor. Buralardaki gerginliği azaltmamız lazım. İkili ilişkilerin daha da iyiye gitme olasılığını gölgeleyen temel unsurlar bunlar” cevabını verdiği yazıldı.

Erdoğan’ın da cevap olarak “Aynı şekilde 8 FETÖ’cü teröristi ülkenizde barındırmanız bizi üzüyor” dediği kaydedildi. Buluşmada oluşan sıcak atmosferin, Temmuz ayında soğuk geçen bir önceki görüşmeyle hiçbir ilgisi bulunmadığı dile getirildi.

TURİZM İŞBİRLİĞİ

Göç krizi, turizm ve ekonomik işbirliğinin güçlendirilmesi konuları da görüşmenin diğer öne çıkan başlıkları oldu. İki lider, Ege’de yasadışı göçmen geçişlerini önlemek için işbirliği ve bilgi paylaşımını güçlendirme konusunda mutabakata vardı. Erdoğan’ın göçmen krizinden en çok zarar gören AB ülkesinin Yunanistan olduğunu vurguladığı, bu alanda kendilerine verecekleri desteğin tam olduğunu dile getirdiği yazıldı. Turizm konusunda ise; İzmir-Selanik feribot seferlerinin gidişatı, Türkiye-Yunanistan tekne turu projelerinin güçlendirilmesi konuları masaya yatırıldı. İki ülkenin ortak programlar oluşturduktan sonra tekne turu sıklığının neredeyse 10 kat arttığı gelişmesinin altı çizildi.

Editör: TE Bilisim