Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nde konuştu. Musul’un terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılması operasyonunun başladığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

“Kendilerine söyledik. Şu anda Genelkurmay Başkanım Amerika’da. muhatabıyla görüşmelerini yaptı. Bir saat kadar önce tekrar kendisiyle Amerika’dan görüştük ve ne gibi adımlar atıyoruz, bunları konuştuk. Ve kendilerine aynısını söyledik. Bakın, Türkiye’nin olmadığı bir operasyondan kusura bakmayın doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil. Çünkü burada bizim için bir tarih yatıyor.”

Erdoğan, Musul yakınlarındaki Başika askeri üs bölgesine ilişkin, “Şu anda bizim Musul’da kardeşlerimiz olan Araplar, Türkmenler, Kürtler var. Bizim burada kesinlikle duyarsız olmamız mümkün değil. Kimse bizden Başika’dan çıkmamızı beklemesin. Biz Başika’dayız ve oradaki DAEŞ terör örgütüne karşı her türlü operasyonları bugüne kadar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz.” dedi.

“ATILAN ADIMLAR UYGUNDUR”

FETÖ ile mücadelede atılan adımların yasalara uygun olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“17-25 Aralık’ta kendisi bir darbe teşebbüsünün aracı olan yargı, bu defa darbe karşısında en hızlı ve en etkin tepki veren kurum olarak karşımıza çıktı. Bugün de aynı terör örgütünün ordudan yargıya kadar tüm kurumlarımızdaki mensuplarını hukuk devletinden taviz vermeden kararlı bir şekilde devletten uzaklaştırıyoruz. Attığımız her adım anayasamıza, yasalarımıza uygundur.”

“Kusura bakmayın terör tehdidi altındaysak gideriz”

Suriye sınırındaki terör tehdidi durumunu hatırlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bizim Suriye’ye olan sınırımız 911 kilometredir. Fakat Suriye ile yakından uzaktan alakası olmayanların Suriye’ye girmesi hak, bize gelince, ‘Sizi katil Esed çağırmadı ki nasıl oraya gidersiniz?’ diyorlar. Kusura bakmayın gideriz. Çünkü eğer biz terör tehdidi altındaysak, eğer bizi o ülke havan toplarıyla, roketlerle tehdit ediyorsa gideriz. Bunun hukukta zaten tabirlerini siz daha iyi bilirsiniz. Nefsi müdafaa mı dersiniz ne derseniz deyin. Ve girdik.”

“MEZHEP ÇATIŞMASINA ‘EVET’ DİYEMEYİZ”

Türkiye’nin, Musul’da olası bir mezhep çatışmasının karşısında durduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Ülkemizin ısrarla Musul operasyonunun dışında tutulmaya çalışılması, orada da DAEŞ bahanesiyle kurulmaya çalışılan mezhep çatışması kapanını bozacağımız bilindiği içindir. Biz oraya onun için sokulmak istenmiyoruz. Kendilerine aynı şeyi söyledik. Biz bir Sünni-Şii çatışmasına ‘evet’ diyemeyiz.”

“Terör örgütleri bumerang gibidir”

Terör örgütlerinin eninde sonunda kendilerini destekleyen ülkeleri vuracağına ilişkin sözlerini anımsatan Erdoğan, “Terör örgütleri bumerang gibidir. Eninde sonunda gelir kendini kullananı da vurur. Uluslararası alanda terörizme karşı kararlı ve ilkeli bir iş birliği yapılmadan bu sorunun çözümü mümkün değildir.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim