Anayasa Mahkemesi (AYM), “Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) medya yapılanması” davası sanıklarından, kapatılan Zaman gazetesi muhabiri ve köşe yazarı Hanım Büşra Erdal’ın “gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, tahliye taleplerini inceleyen mahkeme ile hakimliklerin bağımsız ve tarafsız olmadığı” şikayetleriyle yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez buldu.

6 YIL 3 AY HAPİS CEZASI ALMIŞTI

Darbe girişiminin ardından tutuklanan ve yargılandığı İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesince, FETÖ’nün medya yapılanması davasında “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve hakkındaki karar Yargıtay 16. Ceza Dairesince onanan Erdal, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Erdal, başvurusunda “gözaltına almanın ve tutuklamanın hukuki olmaması, tutukluluğun makul süreyi aşması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması, tahliye taleplerini ve itirazlarını inceleyen sulh ceza hakimliklerinin ve ağır ceza mahkemelerinin bağımsız ve tarafsız olmaması, tutukluluğa itiraz ve tahliye taleplerinin kısa sürede incelenmemesi, tutukluluk incelemelerinin hakim, mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının, arama kararı nedeniyle özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının, işe iade edilmeme nedeniyle çeşitli hakların, gözaltında avukatla görüştürülmeme ve savunma hakkının kısıtlanması nedenleriyle adil yargılanma hakkının ihlal edildiği”ni ileri sürdü. Yüksek Mahkeme, Hanım Büşra Erdal’ın bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu.

“KEYFİ VE TEMELSİZ”

Gerekçeli kararda “Hakimliğin isnat edilen suç için öngörülen yaptırımın ağırlığını, işin niteliğini ve önemini de göz önünde tutarak başvurucu hakkında uygulanan tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu ve adli kontrol uygulamasının yetersiz kalacağı sonucuna varmasının keyfi ve temelsiz olduğu söylenemez” ifadeleri kullanıldı.

Editör: Haber Merkezi