Arnavutluk makamlarının, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine karışan ve bu ülkede saklandıklarından şüphe edilenlere karşı soruşturma başlatacağını açıklaması, ülkeyi “üs” olarak seçen örgüt üyelerinin hesaplarını altüst etti. Bu açıklamanın, komşu ülkeler Kosova ve Makedonya’da da FETÖ yapılanmasının tasfiyesi için örnek olması bekleniyor. Arnavutluk Başsavcısı Adriatik Llalla’nın, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine karışan bazı isimlerin Arnavutluk’ta gizlendiklerinden şüphe edildiğini, bu kapsamda Arnavutluk makamlarının soruşturma başlatacağını açıklaması, ülkede uzun yıllardır yapılanmasını sürdüren FETÖ için “sonun başlangıcı” oldu.

ARNAVUTLUK KOSOVA VE MAKEDONYA’YA ÖRNEK OLACAK

Darbe girişiminin ardından FETÖ mensupları için kaçış güzergahlarından biri olarak görülen Arnavutluk, bu açıklamanın gereği yerine getirildiği takdirde “sığınılacak liman” özelliğini kaybedecek. Ülkede oturma izni almak için çeşitli şirketler kuran ya da şirketlere ortak olan FETÖ üyelerinin, Başsavcı Llalla’nın “Türk makamları, darbe girişimine karışan kişilerin işletmeler arkasına gizlendiklerinden şüpheleniyor” açıklamasıyla zor günler yaşayacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Söz konusu kişilerin, örgüt evlerinde gizlice buluşarak ortak planlamalar yaptıkları belirtiliyor. Arnavutluk’un bu açıklamasının, komşu ülkeler Kosova ve Makedonya’da da FETÖ yapılanmasının tasfiyesi için örnek olması bekleniyor.

BALKAN ROTASI AVRUPA’YA GEÇİŞ İÇİN KULLANILIYOR

Aralarında Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatının (INTERPOL) da olduğu uluslararası güvenlik kuruluşlarında üyeliği bulunmayan Kosova, Türkiye’den kaçan FETÖ mensuplarının uğrak yerlerinden biri. Makedonya’nın da Avrupa ülkelerine geçiş için örgüt üyelerince kullanıldığı biliniyor. Öte yandan FETÖ’ye finansal destek sağlayan Arnavutluk’taki FETÖ iltisaklı kurumlar ile bunlarla ilişkili kişilerin de soruşturmaya dâhil edilmesi öngörülüyor.

Başta Arnavutluk olmak üzere Kosova ve Makedonya’da, FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen kurum ve şirketler çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor. Bölgedeki FETÖ’ye yakınlığıyla bilinen okulların 12’si Arnavutluk’ta, 7’si Makedonya’da, 6’sı Kosova’da bulunuyor.

Editör: TE Bilisim