15 Temmuz 2016’daki işgal girişiminin ardından Türkiye’yi terk ederek yurt dışındaki terör ve darbe sevici ülkelere sığınan darbecilere ilişkin iade talebinde bulunduklarını bildiren Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 419 Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubunun iadesini istediklerini belirtti.

“419 FETÖ YÖNETİCİSİ VE ÜYESİ HAKKINDA İADE TALEBİNDE BULUNULMUŞTUR”

FETÖ’ye yönelik soruşturma ve kovuşturmalar kapsamında yurt dışında olanlar hakkında mahkemelerce iade talepleri hazırlandığını ve bu taleplerin Adalet Bakanlığı aracılığıyla ilgili ülkelere gönderildiğini ifade eden Adalet Bakanı Gül, “Bugüne kadar 419 FETÖ yöneticisi ve üyesi hakkında yabancı ülkelerden iade talebinde bulunulmuştur. Hangi ülkede olduğu belli olmayanlar hakkında da kırmızı bülten talebi yapılmaktadır.” bilgisini paylaştı.

TERÖRİSTBAŞI GÜLEN’İN İADESİ

Terörisbaşı Fetullah Gülen‘in de ABD’den iadesinin istendiğinin altını çizen Bakan Gül, Gülen hakkında bugüne kadar 7 iade talebinde bulunulduğunu bildirdi.

İade taleplerinin ve delillerin ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmalara, iade hukukuna uygun olduğunu kaydeden Gül, bu konuda yeni elde edilen delillerin de ABD’ye iletildiğini aktararak şu ifadeleri kullandı:

“İade taleplerimiz halen ABD Adalet Bakanlığında bekletilmektedir. Bu noktada beklentimiz, iade taleplerinin bir an evvel ABD adli makamına tevdi edilerek, iadeye ilişkin yargısal sürecin başlatılmasıdır.”

DANIŞTAY’IN “ÖĞRENCİ ANDI” KARARINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Anayasa’ya göre Danıştay’ın yerindelik denetimi yapamayacağını, idarenin yerine geçemeyeceğini belirterek, “Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçütleri karşılamaktan uzak kalmıştır.” dedi.

Bakan Gül, Danıştay 8. Dairesi’nin ilköğretim okullarında uygulanan “Öğrenci Andı“nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal eden kararıyla ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Yargı kararlarının ihtilaf çıkarmayıp, ihtilafları gidermesi gerektiğini, bunun yolunun da Anayasa’ya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçtiğini belirten Bakan Gül Twitter hesabında, “Anayasamız’a göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi’nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçütleri karşılamaktan uzak kalmıştır.” paylaşımına yer verdi.

Danıştay’dan ilköğretim okullarına yönelik ‘Öğrenci Andı’ kararıTürkiye

Editör: Haber Merkezi