FETÖ’ye finansman sağladıkları gerekçesiyle örgütün mali yapılanma imamlarının yargılandığı davanın gerekçeli kararında, esnaftan güç kullanarak ya da zorla alınan paraların yüzde 20’sinin “Amerika öşrü” adı altında örgüt elebaşı Gülen’e gönderildiği belirlendi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce haklarında mahkumiyet kararı verilen muhasebeci ve mali müşavirlerden sorumlu üst düzey “imam” Süleyman Savat ile örgütün mali yapılanmasından sorumlu “imam yardımcısı” Tamer Tıbık’ın da aralarında bulunduğu 9 sanığa ilişkin gerekçeli karar açıklandı. Kararda, sanıkların Aksiyon Güvenlik Hizmetleri AŞ ile bağlantılı olduğu anlatılarak şirketin, örgütün kapatılan eğitim kurumları Samanyolu Okulları, Turgut Özal Üniversitesi ile geçmişte birçok örgüt üyesinin çalıştığı kamu kurumlarından Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) güvenlik hizmeti verdiği belirtildi.

Gerekçeli kararda, FETÖ’nün gelir kaynaklarından birinin “himmet” adı verilen para bağışı olduğuna işaret edildi.

GÜÇ KULLANARAK HARAÇ TOPLAMIŞLAR

FETÖ’nün himmet toplamada farklı yöntemler kullandığına işaret edilen kararda, örgütün, özellikle esnaftan “gücünü kullanarak, zorla” çek ve senet halinde örgüt vergisi tahsil etmeye çalıştığı, bunun için de Aksiyon Güvenlik Hizmetleri AŞ çalışanlarının kullanıldığı anlatıldı.

Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) şirkete dair incelemesine yer verilen kararda, davanın firari sanığı Fuat Yağmur ile Aksiyon Güvenlik Hizmetleri AŞ çalışanı 32 kişinin Ankara başta olmak üzere 42 farklı ilden toplam 6 milyon 259 bin 487 lira tutarında 211 çek ve 84 senet tahsilatı yaptıkları belirtildi.

DOĞRUDAN AMERİKA’YA GÖNDERİLMİŞ

Kararda, çek ve senetlerin bir kısmının esnaftan zorla alındığı vurgulandı. Çek ve senet tahsilatı yöntemiyle elde edilen paraların, FETÖ’nün yurt dışındaki faaliyetlerinde de kullanıldığı hatta yüzde 20’sinin “Amerika öşrü” adı altında doğrudan FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e aktarıldığı tanık beyanına yansıdı.

Örgütün gerçek yüzünü, 17/25 Aralık 2013’teki darbeye teşebbüs operasyonları sonrası gördüğünü ve FETÖ ile bağını kopardığını anlatan M.B, “Toplanan yardım paralarının yüzde 20’sinin il imamı vasıtası ile ‘Amerika öşrü’ adı altında Fetullah Gülen’e gönderildiğini toplantılarda öğrendim” bilgisini verdi.

Editör: TE Bilisim