Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından kameraların karşısına geçip gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. Kurtulmuş, 15 Temmuz’dan bu yana İstiklal nöbeti tutan vatandaşların sayısı, firari darbecileri ve kamuda çalışanlarının izin yasağına değindi. Bugüne kadar 25 milyon vatan evladının, Türkiye’yi FETÖ’ye işgal ettirmemek için sokaklarda nöbet tuttuğunun bilgisini paylaşan Kurtulmuş, önceki günkü Yenikapı mitingine ilişkin resmi rakamı da şu şekilde açıkladı:

“Dost düşman gördü”

“Emniyetin kayıtlarına göre İstanbul’da 5 milyon yurttaşımız bir araya gelmiş, Türkiye genelinde, diğer illerdeki toplantılarla da yaklaşık 10 milyona yakın insan eş zamanlı olarak Türkiye’nin meydanlarını doldurarak ülkesine, vatanına, bayrağına, milli birliğine sahip çıkmış, demokrasiyi benimsediğini bir kere daha dosta, düşmana göstermiştir.”

“Yıllık izinler kullanılabilir”

Kurtulmuş, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından kamudaki operasyonlara yönelik Başbakan Yıldırım tarafından ilan izin yasağının kaldırıldığını ifade ederek, “Bugün itibarıyla kamu personelimizin, kamu görevlilerimizin izin yasağı kaldırılmıştır. Senelik izinlerini kullanabileceklerdir” diye konuştu. Kurtulmuş, ayrıca Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olabileceğini belirtti.

216 terörist firari

Başarısız darbe girişimi sonrası kaçan FETÖ’cü teröristlere değinen Numan Kurtulmuş, kaçakların arasında generallerinde bulunduğunun altını çizerek, “186 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve 30 Jandarma Genel Komutanlığı mensubu personel, yani toplam 216 kişi firaridir. Onlar, kaçmıştır. Bunların içerisinde 9 tanesi de general rütbesinde olan kaçaklardır” bilgisini paylaştı.

“10 yabancıya yasal işlem”

Kurtulmuş, ayrıca bazı medya organlarında yer alan 60 darbecinin PKK’ya sığındığı yönündeki haberleri yalanladı. Hükümete böyle bir bilginin gelmediğini söyleyen Kurtulmuş, “Kaçakların, Kuzey Irak’ta başka bir terör örgütünün elinde olduğu bilgisi, bizim resmi kaynaklarımız tarafından asla doğrulanmamıştır. Bunlar şu anda bizim açımızdan spekülasyon mahiyetinde birtakım sözlerdir” şeklinde konuştu. Kurtulmuş, bununla birlikte 10 yabancı uyruklu FETÖ’cü hakkın yasal işlem başlatıldığını aktardı.

“Ziyaretçilerimiz oldu”

Darbe girişimine kayıtsız kalıp, FETÖ’cü hainlerin derdine düşen devletlerin milletin gücünden sonra Türkiye’ye ziyaret planlamaya başladığını vurgulayan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Önümüzdeki günlerde büyük ihtimalle göreceğiz, dışarıdan çok sayıda heyet Türkiye’ye ziyarete gelecek. Şimdiye kadar darbeye karşı nasıl davranacağını pek bilemeyen çevrelerin bile Türkiye’ye gelerek Türkiye’deki halkın vermiş olduğu bu destekten sonra demokrasiye, Türk demokrasisine çok ciddi destek verecek ziyaretlerde bulunacağını tahmin ediyoruz, öyle olacağını öngörüyoruz.”

“Darbe girişimi yapamazlar”

Diğer yandan Kurtulmuş, Başkomutan Erdoğan’ın vatan nöbetini yarına kadar uzatmasının halkta tedirginlik oluşturmaması ancak tedbirinde sürmesi gerektiğini dile getirerek, “Bunların, ‘Biz vazgeçtik tamam yapamadık’ diye kenara çekileceklerini düşünmek herhalde saflık olur. Ancak şunu söyleyeyim, milletimiz bu anlamda rahat olsun. Bir daha Türkiye’de Allah’ın izniyle darbe, askeri darbe yaparak yönetime el koyma şeklinde bir operasyonda bulunmaları mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim