Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar aöıklamasından önemli başlıklar şu şekilde:

Dün sabah saatlerinde Genel Kurmay Başkanımız, kuvvet komutanlarımız ile bölgeye geldik. Geldiğimiz günden itibaren Kıbrıslı kardeşlerimizin çok samimi, çok içten ev sahipliği ile karşılaştık.

Doğu Akdeniz

Savunma Bakanı Hulusi Akar, Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri hakkında: Doğu Akdeniz’de hakkımız hukukumuz var, buna komşularımızın uyması gerekir, bu konuda kesinlikle geri adım atmayacağız, haklarımızı sonuna kadar savunacağız” dedi.

Bu konuda Türkiye’nin gücünü kimse test etmemesi gerektiğini ve “bunun tehdit olmadığını” vurguladı.

Akar sözlerine şöyle devam etti: “Rum kesiminin blok oluşturma gayreti var. Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin içinde olmadığı hiçbir kararın hiçbir çözümün yaşama şansı olmadığını defaten söyledik. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Dolayısıyla bizim hiçbir oldubittiye müsaade etmeyeceğimizi hiçbir şekilde oldubittiye izin vermeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım.”

Barış Koridoru

“Amerikalılarla yaptığımız görüşmelerde daha önce bu konuda bizim tahammülümüzün kalmadığını, bu görüşmelerin giderek uzadığını, Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderek arttığını, buna bizim göz yumamayacağımızı, arzu ederlerse birlikte bazı tedbirler almamız gerektiğini, değilse Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türkiye Cumhuriyeti devletinin daha önceki örneklerde olduğu gibi gerekli tedbirleri almak niyetinde olduğunu konuştuk. Amerikalılar bize askeri bir heyet gönderdi. O heyet 5 ve 7 Ağustos tarihlerinde Ankara’da görüşmelerde bulundular. Bu görüşmelerin sonucunda belirli aşamalar kaydedildi. Niyetimizi endişelerimizi taleplerimizi ortaya koyduk. Onlar da görüşlerini ortaya koydu.

Bunula alakalı bizim geldiğimiz nokta devamlı başından beri söylediğimiz şey, YPG’nin çıkarılması. Kurulacak güvenlik bölgesinden ağır silahların toplanmasını çıkarılmasını değil, toplanmasını bunlar el konulmasını dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz.” ifadelerinde bulundu.

Bakan Akar, barış koridoru görüşmeleri hakkında, ABD ile müşterek harekat merkezinin kısa sürede kurulacağı bilgisini verdi.

Ayrıca Akar, barış koridoru planının hazır olduğunu, aksi bir durumda B veya C planı olarak kendi planlarının da hazır olduğunu ifade etti.

ABD ile barış koridoru mutabakatında, bölgede hiçbir şekilde terör koridorunun kuralamayacağını ve buna kesinlikle izin verilemeyeceğini ortaya koyduklarını da sözlerine ekledi.

ABD’nin teröristlere verdiği silahlarında toplanması gerektiğini ilettiklerini söyleyen Akar “Burada şimdi maket uçaklar kullanılıyor. Ellerindeki silahların mevzileri bizim için endişe kaynağı. En önemli hususta maket uçakların üzerine el yapımı patlayıcılar koymak suretiyle oradaki hudutlarımıza halkımıza güvenliğimizi tehdit edecek şekilde saldırılar olması. Bu nedenle 30- 40 kilometreye çıkmasını talep ettik.” dedi.

İdlib’deki gelişmeler

İdlib’deki gelişmeler hakkında ise “Rusya nezdinde bize herhangi saldırı olursa anında misli ile karşılık verilecektir” dedi.

FETÖ ile mücadele

Öte yadan Akar, FETÖ ile mücadeleyi hassasiyetle sürüdürüldüğü mesajını verdi ve rehavetin söz konusu olmadığını beyan etti.

Terörle mücadele

Terörle mücadele kapsamında operasyonların aralıksız devam ettiğini bildirin Akar, son zamanlarda teslim olan PKK’lı teröristlerin sayısı arttığını söyledi. Terör operasyonlarında herkes maksadın ne olduğunu anladığını belirten Akar, tek bir terörist dahi kalmayana kadar operasyonlar devam edeceğini belirtti.

S-400’lerin teslimatı

S-400’lerin teslimatı çarçevesinde “ağustos ve eylül gibi ikinci bataryaların teslimatı söz konusu” dedi. S-400 alımına karşı çıkanlar olduğunu ve alamyacağımızı söyleyenler olduğunu ifade eden Akar, S-400’leri teslim aldığımızda söylediklerimizn boş olmadığını gördüler” dedi.

Bakan Akar: “Kurulum, yer seçim faaliyetleri devam ediyor. Kurulum eğitim çalışması 1. aşama aralığın sonunda IOS, FOS hususta Nisan 2020’de olacak adım adım ilerliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ABD ile Patriot görüşmeleri

Son olarak ABD ile Patriot görüşmelerini değerlendiren Bakan: paradigmanın değişmesi gerektiğini ve ABD’nin stratejik ortaklık ruhuna uymaları lazım” sözleri aktardı.

Akar’dan Kıbrıs ziyareti sırasında önemli mesajlarDünya

Hulusi Akar denetlemelerde bulunmak üzere KKTC’deDünya

Editör: TE Bilisim