CHP’de, aday belirleme daha doğrusu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek başına adaylar dayatması büyük fırtına kopardı.

Birçok isim Kılıçdaroğlu’na karşı bayrak açarken, Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerden CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP liderine sert sözlerle yüklendi. Gürsel Tekin’in tepkisinin ardında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığı’nın görmezden gelinmesi yatarken; Tekin, deyim yerindeyse demir leblebi.

ÖNDER SAV’I YEDİ 

2007’den 2010’a kadar CHP İstanbul İl Başkanlığı görevini yürüten Tekin, Kılıçdaroğlu’nun FETÖ kasetiyle CHP’nin başına geçirildiği süreçte bugün muhalefet ettiği Kemal Kılıçdaroğlu’na en yakın isimdi. Kılıçdaroğlu, kasetle koltuğu kaptıktan sonra Tekin de 4 Ağustos 2010’da CHP MYK üyesi oldu. Tekin ilk icraat olarak Kılıçdaroğlu’nun CHP’yi ele geçirmesindeki en büyük engellerden olan dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ı devre dışı bıraktı. Önder Sav’ın ekarte edilmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin bugünkü marjinal, mezhepçi yapısını oluşturmak için yola koyulurken, Kemalist-Atatürkçü, bununla beraber Deniz Baykal’a yakın isimler bir bir tasfiye edilirken, Kılıçdaroğlu bu operasyonu Gürsel Tekin ile beraber gerçekleştirdi. Tekin de Kılıçdaroğlu kadar delegeler üzerinde etkili bir isim.

M. KEMAL BİLE SEÇİLEMEZ

Atatürkçü yazar Erol Mütercimler, CHP’nin geleceğine ancak Alevi kimliğine sahip bir ismin yön verebileceğine şu sözlerle dikkat çekmişti: “Kemal Bey’in bugün partide iki tane rakibi var: Birincisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ikincisi Hz. Ali. Bu delege yapısıyla Atatürk bile genel başkanlık seçimini kazanamaz, seçim kazanmayı bırakın partiden içeri bile giremez. Çünkü Atatürk, ‘delege ağalığı’ işlerinden anlayan bir adam değil. Alevi inançlı insanlarımız için çok değerli olan Hz. Ali’ye sıra gelince de, Kemal Bey ile ikisi yazı tura atmak zorunda kalır.”

DELEGELERİN DESTEĞİNİ ALIR

Merak edilen konu Kılıçdaroğlu’na karşı çıkan Tekin’in bundan sonra ne yapacağı… CHP kulislerinden alınan bilgiye göre Gürsel Tekin’in istifa gibi bir düşüncesi yok. Tekin, “Bugünden itibaren ben de seçim bitene kadar canla, başla CHP’nin her ilçede, her ilde zafer kazanması için çalışacağım. Örgütümüze de aynı heyecanla çalışma çağrısı yapıyorum.” Söz konusu paylaşımıyla bunu da kamuoyuna ilan etti. Kulislerin bomba denecek haberi Gürsel Tekin’in başarısızlık beklentisinin bir hayli yüksek olduğu 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin ardından 10 seçim kaybeden Kılıçdaroğlu’na karşı genel başkan adayı olmayı düşündüğü iddiası. Mevcut delege yapısıyla İnce’nin bile yeterli imzayı toplayamadığı CHP’de, imza toplayabilecek tek aday olarak Gürsel Tekin gözüküyor. Tekin’in Alevi kimliği ve marjinal geçmişi delegelerin desteğini almak için oldukça cazip.

İNCE’NİN TEK ŞANSI

Ayrıca Gürsel Tekin’in kurultay istediği için aday gösterilmeyen isimlere verdiği destekte 24 Haziran’da yüzde 30’u aşıp, Kılıçdaroğlu’na yüzde 8 fark atan ancak seçim sonrası kurultay için yeterli imza sayısına ulaşamayan Muharrem İnce’nin genel başkanlığına yeşil ışık yakma olarak değerlendiriliyor. İnce’nin yeterli imza sayısına ulaşıp, 31 Mart seçimlerinin ardından CHP’yi kurultaya götürmesine destek olacak en net isim olarak da Gürsel Tekin ön plana çıkıyor. Öte yandan Gürsel Tekin, bundan sonraki yol haritasıyla ilgili Diriliş Postası’nın yönelttiği soruları yanıtsız bıraktı.

Editör: TE Bilisim