ABD’nin rahip Andrew Brunson’a misilleme olarak “hukuksuzca” yargıladığı Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın bu ay içinde tahliye edileceği iddia edildi. İddia sahibi ise yüksek tirajlı The New York Times Gazetesi ile Washington Post Gazetesi. Her iki gazete ayrıca, yaptırımların da kalkacağını yazdı.

The New York Times ile Washington Post gazeteleri, tutuklamalar konusunda karşılıklı anlaşma yapıldığını öne sürdü. Buna göre; Amerikan Yönetimi ile Türkiye’nin Temmuz’da anlaştıklarını yazan prestijli iki gazete, rahip Andrew Brunson’un o günlerde ‘sağlık’ gerekçeleriyle tutukluğunun ev hapsine çevrildiğini hatırlattı. Ağustos başında ‘ev hapsinin devamına’ karar verilen Brunson’un 2,5 ay gecikmeyle, “3 yıl, 1 ay, 15 gün” ceza-i işlem ile, tutuklu bulunduğu süre de göz önüne alınarak tahliye edildiğini belirten gazeteler, “Hukuki süreç tamamlanırken; şimdi sıra Amerikan Yönetimi’nde” diye yazdı. ABD’nin Hakan Atilla için adım atacağının beklendiği vurgulanarak, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı’nın da Brunson karşılığında Türkiye’ye dönebileceğini öne sürdü. Hukuki hükümler ile beraber önce ev hapsi sonra yurt dışı yasağı kaldırılan Pastör Brunson’dan sonra Hakan Atilla’nın da toparlandığı iddia edildi.

TANIK İFADELERİ “KİLİT” OLACAK

14 aydır Connecticut Eyaleti’ndeki Danbury Bölgesi Federal Hapishanesi’nde “hukuksuz” olarak tutuklu bulunan Hakan Atilla için 32 ay hapis cezası istenmişti. Buna karşılık Türkiye de ‘casusluk’ ve terör suçlamalarıyla Brunson’u ‘35 yıl’ ile yargılıyordu. Dışişleri Bakanlığı, Hakan Atilla’nın suçsuz olduğunu, ‘adil yargılama’ yapılmadığını, tamamen kurgusal süreç işletildiğini savunmuştu. Bu ifadeleri haberinde kullanan The New York Times ile Washinton Post, Türkiye’nin ‘FETÖ delilleri’ iddiası için ise sözü Başkan Donald Trump’a bıraktı. Trump’un rahip Andrew Brunson’u Oval Ofis’te ağırlarken; kendisine dua ettirdiği fotoğrafları kullanarak, “Türkiye’nin şikayetleri araştırılıyor” sözünü sayfalarına taşıyarak, FETÖ’nün inceleme altında olduğuna dikkat çekti. New York’taki Güney Mahkemesi’nde davası görülen Hakan Atilla’nın ‘haksız yere hüküm giydiği’ itirazları üzerine tanık ifadeleri değişmesi halinde ‘takas formülü’ değerlendirileceği iddia edildi.

Editör: TE Bilisim