Batuhan Gülşah/Atina

Türkiye ile Yunanistan arasında, 15 Temmuz 2016 başarısız darbe girişimi sonrası komşu ülkeye sığınan 8 darbecinin iadesiyle ilgili pazarlıklar sürüyor. Kathimerini gazetesinin haberine göre, konuyla ilgili halka açık diyalogun iki ülkede de çok gürültü oluşturması, tarafları gizli görüşmelere itti. Öyle ki, konuyla ilgili kamuoyuna bir şey yansımamasına karşın, Kathimerini gazetesi görüşmelerin “hiçbir ritim kaybına uğramadan” devam ettiğini yazdı.

Ankara geri adım atmıyor

Ankara’nın hiçbir şekilde geri adım atmadığının altı çizilirken, 8 darbecinin Türkiye’ye iade edilmesi yolunda yeniden resmî talepte bulunduğu yazıldı. Ancak daha önce oluşan sorun, tekrar yineleniyor; Yunan Yüksek Mahkemesi Areios Pagos, adil yargılanma olmayacağı ve işkenceye maruz kalma riski bulunduğu gerekçesiyle Türkiye’nin talebini reddetmişti.

Yunan hükümeti çaresiz

Görüşmeleri tıkayan temel mesele şu, kuvvetler ayrılığı ilkesi çerçevesinde yargı organının söz konusu kararının arından yürütmenin yani hükümetin yapabileceği bir şey kalmıyor. Hal böyle olunca görüşmeler, Kathimerini’nin de ifade ettiği gibi “yargının kararını tek taraflı değiştirmeye yönelik olarak yürütmeye baskı yapmak”tan öteye geçemiyor.

DURUŞMA 15 ŞUBAT’TA

Darbecilerden biri, 15 Şubat’ta siyasi sığınma talebinin ele alınacağı mahkeme karşısına çıkacak. Siyasi sığınma isteyen 8 darbecinin yasal olarak 18 ay zamanı bulunuyor. Nisan ayında bu süre dolacak. Nisan’a kadar sürecin netleşmesi beklenmezken, sonrasında ne olacağı ise ayrıca merak konusu.

Editör: TE Bilisim