Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kolombiya ve Güney Amerika Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada Kolombiya hükümeti ile FARC arasında Kasım 2012’de başlayan barış görüşmelerinin 25 Ağustos’ta neticelenmesiyle yarım asırdan uzun bir süredir devam eden çatışmaları bitirilebilecek bir barışın da sağlanabileceğini belirtti. 

Ateşkesle sonuçlanan anlaşmanın beş hafta içinde referanduma götürüleceğini anımsatan Özkan, süreçte resmi imzaların 23 Eylül’de atılabileceğini kaydederek, “Anlaşma sonrası Kolombiya, bir nevi yeniden kurulacak.” diye konuştu.

“Bu süreçle devlet, daha önce militanların kontrol ettiği ve kendisinin hiç gitmediği dağlık bölgelerde varlığını göstermeye başlamıştı, şimdi bu daha da artacak. Kokain ticareti yapanlara yönelik yeni bir strateji gerekecek.” diyen Özkan, Kolombiya’da silahlı mücadelenin artık siyasi ve ideolojik olarak süreceğini, FARC’ın da 10 yıl boyunca senatoda temsil edilecek siyasi bir partiye dönüşeceğini açıkladı.

“Türkiye, Kolombiya’daki sürece, TİKA ile damga vuruyor” 

Özkan, TİKA’nın, hem Kolombiya hem de diğer bölge ülkelerinde yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

TİKA’nın Kolombiya’da başta kırsal kalkınma projeleri olmak üzere sürece ciddi destek verdiğini belirten Özkan, “Özellikle barış sürecinin pilot bölgesi, Orejon’daki okul inşaatı haziran ayında başladı ve devam ediyor. Nasipse kasım sonunda bitecek. Orejon, mayınlardan temizlenen bir bölge ve barışın başarısı bir açıdan orada test edilecek. TİKA da tam bu sürecin en kilit yerinde yaptığı katkıyla Türkiye damgasını vuruyor.” diye konuştu.

Özkan, Latin Amerika’da özellikle teknik ve kalkınma yardımlarına yoğunlaşan TİKA’nın başta Kolombiya olmak üzere Guyana, Ekvador, Şili, Brezilya, Paraguay ve Bolivya’da da projeler yürüttüğünü anlattı.

TİKA’nın eğitim ve sağlık alanındaki ekipman desteğine de değinen Özkan, “Güney Amerika’daki en temel sorun, kapasite artırımı eksikliği. Bölgeden, heyetleri bu anlamda Türkiye’ye götürerek eğitim almalarını sağlıyoruz. Önümüzdeki dönemde projelerimiz kıtada daha da artacak. Çünkü TİKA’yı yeni tanıyorlar. TİKA’nın hızlı çalışma sistemine yeni alışıyorlar. Çoğu görüşmelerde ‘TİKA modelini biz de uygulamak istiyoruz.’ dediklerini duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.

“FETÖ konusunda en aktif kuruluş TİKA”

Özkan, TİKA olarak, daha önce FETÖ’nün, kıtadaki varlığından haberdar olduklarını belirterek, örgütün Kolombiya’daki üniversitelerde yapılandığını söyledi. Eylül 2015’te TİKA’nın Kolombiya ofisinin açılışından bu yana FETÖ örgütü yapılanmasına karşı yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyleyen Özkan, şunları kaydetti:

“FETÖ konusunda en aktif kuruluş TİKA. Bulundukları üniversite yetkilileriyle görüşmeler yaptık. Çoğu üniversite yetkilisi bunu ilk defa duyuyoruz dediler. Yani TİKA bu girişimleri yapmadan önce devletimizin yetkilileri bir görüşme ya da bilgilendirme yapmamış. Darbe girişimi öncesi sürekli yaptığımız bilgilendirmelerimizi, 15 Temmuz sonrasında daha da hızlandırdık. Brezilya Latin Amerika Dini Liderler zirvesinde FETÖ terörünü anlattık. Yakın çalıştığımız ülkelerdeki muhataplarımızla bu konuyu görüştük. Ulaşabildiğimiz kim varsa FETÖ terörünü anlattık. En son büyükelçiliğimizin olmadığı fakat kaçak FETÖ mensuplarının son donemde mesken tuttuğu Paraguay’da Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşüp konuyu detaylı bir şekilde masaya yatırdık.” 

Editör: TE Bilisim