Yunanistan’da Danıştay Genel Kurulu, FETÖ’cü Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik son kararını açıkladı. Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi.

Cenevre Sözleşmesi’ne atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı’nın darbe girişimine katıldığına ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi. Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek. Yunan basınına göre, askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin 3’üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.

“DARBECİLEİN GÜVENLİ LİMANI”

Yunanistan’ın bu skandal kararına Türkiye’nin tepkisi ise çok sert oldu. Kararı skandal olarak yorumlayan Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, “Yunanistan Danıştayının bu kararı, Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırıdır” denildi.

Açıklamada, kararın ayrıca 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nin de ihlali niteliğinde olduğu belirtilerek, Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir” değerlendirmesinde bulunuldu.

“UTANÇ VERİCİ BİR TUTUM”

Karara bir tepki de AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. “Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor” ifadesini kullanan AK Parti Sözcüsü Çelik, “Teröre karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, darbecilere karşı da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele sırasında teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim