ABD Başkanı Donald Trump ile baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiği Washington’dan dönen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temasların detaylarını değerlendirdi. Erdoğan, Suriye’deki gelişmeler, ABD ile vardığımız 17 Ekim Mutabakatı, PKK/YPG’nin teröristlerinin bölgeden tamamen çıkartılması, DEAŞ’la mücadele, DEAŞ tutuklularının durumu, siyasi sürecin ilerletilmesi, güvenli bölgenin kurulması, S-400’ler, Patriot ve F-35 programı, NATO’daki dayanışmamız, 3-4 Aralık’ta Londra’da yapılacak NATO Zirvesi ve genel olarak ‘terörle mücadele’ konuları üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı. Erdoğan, ‘FETÖ’ konusunu ayrıca konuştuklarını açıkladı, son olarak ABD’deki siyasi ortamı ele aldıklarını kaydetti. Erdoğan, ABD’nin S-400’lerin aktive edilmemesi teklifini ise reddetti.

“YUNANİSTAN’A SES ÇIKARILMADI”

Recep Tayyip Erdoğan, “Patriotlar’ı almaya hazır olduklarını” ABD Başkanı Donald Trump’a ilettiklerini belirterek, “F-35 programının müşterisi değil, ortağı olduğumuzu da kendilerine hatırlattım. Biz NATO’nun ikinci büyük ordusuna sahibiz. Amerika ile de güçlü ilişkilerimiz var. Savunma kaynaklarımızı çeşitlendirmek ulusal çıkarlarımız ve egemenlik haklarımızın bir gereğidir” dedi. Erdoğan, S-400’ü savunma sistemleri içerisinde önemsediklerini belirtip, “Uygun şartlarda verecekseniz Patriotlar’ı da alabiliriz, dedik. ‘Patriotlar’ı alırken; S-400’ü tamamen kaldırma teklifini egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz. Aynı şeyi Yunanistan için bugüne kadar hiç söylemediniz. Yunanistan’da şu anda S-300 var. Orası için hiç böyle bir ses çıkmadı. Orası için bir adım atmıyorsunuz’ dedik” değerlendirmesinde bulundu.

1915 meselesini ‘siyasileştirmemeleri’ gerektiğini kendilerine anlattığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu sorunların karşılıklı saygı ve millî çıkarlar temelinde çözümü için Donald Trump’ın samimi bir çaba içinde olduğunu söyleyebilirim. Trump’a karşı olan çevrelerin ilişkilerimizin bozulması için yoğun bir çaba içinde olduğunu da ifade etmemde fayda var.” diye konuştu. YPG’nin ‘terör örgütü’ olduğunu yeniden anlattıklarını dile getiren Erdoğan, “Sayın Trump’ın Oval Ofis’e davet ettiği beş senatöre Suriye’deki durumu, YPG’nin terör örgütü olduğunu ve S-400 konusunu anlatma imkânımız oldu” ifadelerini kullandı. Erdoğan son olarak, ABD’de Türkiye aleyhindeki iklimi kimin oluşturduğunu bildiklerini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim