Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Örneğinde İslam Dayanışması Uluslararası Konferansı açılışına bir mesaj gönderdi. Mesajında DAEŞ, FETÖ, El Kaide, Boko Haram gibi terör örgütlerinin kararttığı ufukları ancak milli ve milletler arası güç birliğiyle aydınlatıbileceğinin altını çizen Erdoğan, İslam dünyasının karşılaştığı meselelere karşı ortak bir anlayışla çözüm bulunabileceğini ifade etti.

“Bölgesel ve küresel gelişmeler toplumları doğrudan ya da dolaylı olarak etkiler”

Günümüz dünyasında toplumlar arası ilişkilerin gittikçe yoğunlaştığını, bilgi, teknik, tecrübe alışverişiyle güç birliği yapmanın gerekli hale geldiğinin belirten Erdoğan, bölgesel ve küresel düzeydeki olumlu ve olumsuz tüm gelişmelerin, toplumların geleceğini doğrudan ve dolaylı biçimde etkilediğini aktardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu durumla baş edebilmenin, milletlerin kendi içindeki ortak güç ve inanç birliği yanında, milletler arasındaki dostluk ve dayanışma ilişkilerinin dayanışmasıyla mümkün olduğuna işaret etti.

“Terör örgütlerinin kararttığı ufukları güç birliğiyle aydınlatabiliriz”

İslam dünyasındaki meselelerle mücadelede başarıya ulaşmak için için maddi ve manevi dayanışmanın önemli olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

“Azerbaycan ve Türkiye örneğindeki gibi ikili ilişkiler, Türk Konseyi örneğindeki gibi bölgesel teşkilatlar, dönem başkanlığını yürütmekte olduğumuz İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası teşkilatlar, ihtiyaç duyulan alanlardaki dayanışmanın mekanizmalarıdır. Bugün dünyamızın ve özellikle İslam dünyasının karşılaştığı hayati meselelerle mücadelede başarı hedefine ancak toplumlar arasında manevi ve maddi dayanışma ile ulaşılabilir. DAEŞ, FETÖ, El Kaide, Boko Haram gibi terör örgütlerinin kararttığı ufukları ancak milli ve milletler arası güç birliğiyle aydınlatabiliriz. İslam dünyasının çeşitli bölgelerinde süren çatışmalara ve krizlere yine ortak bir anlayış ve karşılıklı iş birliğiyle çare bulabiliriz. Günümüzde toplumlar, savaşların, terörist akımların, yabancı düşmanlığının ve ayrımcılığın sürekli tehdidi altındaki bir dünyada varlıklarını sürdürmeye çalışmaktadırlar. Ülkelerimizin güvenliğini korumak için birlik ve beraberliğimizi tesis etmeye, güçlendirmeye, geliştirmeye her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.”

“İlişkilerimiz yıllar geçtikçe daha da güçleniyor”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin İslam dünyası için teşvik edici bir örnek olduğuna işaret ederek şöyle devam etti:

“Bir millet, iki devlet, prensibiyle tanımladığımız ilişkilerimiz yıllar geçtikçe daha da güçleniyor. Bu anlayışla geliştirdiğimiz ilişkilerimizi bölgemiz ve İslam dünyası için de iş birliğini teşvik edici bir örnek olarak görüyoruz. Azerbaycan ve Türkiye’nin üye bulundukları İslam İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bu tür olumlu örneklerle ilgili akademik ve sosyal çalışmalar yürütülmesinde büyük fayda vardır. İlgili kurumlarımızın, üniversitelerimizin ve IRCICA gibi uluslararası kuruluşların bu doğrultuda gerçekleştirdikleri çalışmaları destekliyoruz. İnanç, dil ve amaç benzerliği gibi birleştirici köprüleri toplumların bünyesinde canlı tutarak, gelecek nesillere sağlam bir şekilde aktarmak için atılan ve atılacak her adımın yanındayız. Bu dayanışma beraberinde birlikte çalışma kültürünün gelişmesini getirmektedir. Ülkelerimizi dayanışma içinde tutan ortak ruh ve azmin toplumlarımızın refahı yönünde güçlenerek devamını diliyorum. Çalışmalarımızın İslam dünyasında, Türk dünyasında ve ülkelerimiz arasında barışı, huzuru ve kardeşliği pekiştirmeye katkıda bulunmasını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilisim