Uluslararası çaptaki geniş ağıyla adından söz ettiren Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Yunanistan’da endişeyle takip ediliyor. Pek çok haber sitesinde paylaşılan Nefeli Ligeru imzalı haberde, Türkiye kıyılarıyla karşı karşıya olan Sakız, Midilli gibi Yunan adalarında pek çok MİT elemanın kol gezdiği yazılıyor. Süreci Yunanlar için “daha da tehlikeli” hale getiren unsur ise, MİT’in bu görev için Avrupa vatandaşlarıyla işbirliği halinde olması. Almanya, Danimarka gibi Batı Avrupa ülkelerinden “emeklilikleri süresince güneşin tadını çıkarmak için” söz konusu adalara yerleşen turist görünümlü ajanların, Yunan sahil güvenliğinin konuşmalarını dinlediği, adalardaki gizli bölgelerin haritalarını çıkardıkları, Yunan ordusunun iletişim kanallarına sızdıklarının tespit edildiği dile getiriliyor.

STK KİMLİĞİ İLE FAALİYET GÖSTERİYORLAR

Bu kişilerin geçmişlerinde ordu mensubu kimliğiyle çalışıp ajanlık hususunda gerekli eğitime sahip oldukları ifade ediliyor. Yakalanan Avrupalı MİT ajanlarının aynı zamanda Sivil Toplum Kuruluşu (STK) üyesi kisvesi altında faaliyet gösterdikleri detayına da haberde yer veriliyor. STK üyesi kimliğiyle 5 yıl önce yakalanan 60 yaşındaki bir Danimarka vatandaşının fotoğraf makinesinden Yunan Sahil Güvenlik araçlarıyla ilgili pek çok fotoğrafın çıkması, bu tür vakalara sadece küçük bir örnek olarak gösteriliyor.

SOĞUK SAVAŞ DEVAM EDECEK

Kaçak FETÖ’cüleri pek çok ülkeden paketleyerek Türkiye’ye getirdiği için Yunanistan’da korku saçan MİT’in, Doğu Ege adalarında yürüttüğü iddia edilen bu faaliyetler için Yunan yetkililerin nasıl bir savunma mekanizması geliştireceği merak konusu. Ancak her ne olursa olsun, iki ülke arasında ajanlık alanındaki soğuk savaşın tüm hızıyla süreceği kesin gibi.

TAM VEYA YARI ZAMANLI İŞBİRLİĞİ

Yunan gazeteci, MİT ajanlarının tam zamanlı veya elde edilen bilgilerin önemine göre sızdırma başı 10-20 bin euro civarında para aldığını ve MİT’in bu alanda ekonomik olarak son derece cömert olduğunun altını çiziyor. “Durumu daha vahim kılan şey, MİT ile bu ajanlar arasında para alış verişinin Yunanistan üzerinde yapılıyor olması” denerek, Komşu’nun istihbarat yetkililerine de eleştiri getiriliyor.

Editör: TE Bilisim