ABD, Fırat Kalkanı harekatıyla Suriye’de DAEŞ’in inlerine giren ve işgal altındaki Cerablus, RAİ ve son olarak Dabık’ı özgürleştiren Türkiye’yi, binlerce Müslüman sivilin soykırım tehlikesiyle karşı karşıya olduğu sözde Musul operasyonuna dahil etmemek için türlü türlü yollara başvurmuştu. Önce kuklası İbadi’yi konuşturan ABD, manda temsilcisinin sözleri tesir etmeyince kendi devreye girmiş, ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Musul tartışmalarına “Sahada da olacağı masada da olacağız” sözleriyle son noktayı koymuştu. Türkiye’nin ısrarı ve Musul’daki kanlı planı engelleme girişimleri ABD’ye doğru yolu buldurttu.

“Türkiye Musul’da olmalı”

Bu bağlamda Türkiye’ye ziyarete gelen ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, FETÖ’cülerin bombaladığı TBMM’deki bölümü incelerken yaptığı açıklamada, Musul operasyonuna değindi. Carter, Türkiye’nin DAEŞ terörüne karşı barışla mücadele verdiğini dile getirerek, şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür. Hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. Türkiye’nin DAEŞ’e karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. Türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de prensiplerde daima mutabıkız. Terörizmin her türlüsüne karşı çıkmak da bu prensipler arasındadır.”

“PKK’yı geri çekin”

Carter’a TBMM’deki ziyaretinde Milli Savunma Bakanı Fikri Işık eşlik etti. Bakan Işık, ABD’li mevkidaşını PKK terör örgütü konusunda son kez uyardı. ABD’nin söz vermesine rağmen PKK’lıların Münbiç’ten hâlâ çıkarılmadığını belirten Işık, terörün başka bir terör örgütünü destekleyerek, çözülümeye vurguladı ve şöyle devam etti: “Münbiç’te kalan PKK/PYD/YPG unsurlarının söz verildiği gibi Fıratın doğusuna çekilmesini bekliyoruz. Terör örgütlerinin sözlerine güvenilmez, PKK/PYD/YPG’nin yarın ne yapacağı kestirilemez.”

ÖSO DAEŞ’i temizliyor

Işık, ayrıca son olarak Dabık’ı da Türk ordusunu desteğiyle kurtaran Hür Suriye Ordusu’nun DAEŞ’e karşı ne denli etkili mücadele verdiğini tüm dünyaya gösterdiğini belirterek, ABD’nin PKK’ya destek vermekten vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.

Editör: TE Bilisim