Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna yönelik operasyon yapmasını engellemek adına sınır boyunca gözlem noktası kuracağını açıklayan ABD bilindik yalanlarını sıralamaya devam etti.

Koalisyon Sözcüsü Sen Ryan, “Türkiye’yi bilgilendirme” bahanesini öne sürülerek planlanan gözlem noktalarının inşaatına henüz başlamadıklarını belirtirken PKK medyası ilk karakolun Tel Abyad’da kurulduğunu ilan etti.

ABD terör örgütü PKK ve uzantılarını korumak için yalan söylemeye devam ediyor. Bugüne kadar PKK ve YPG’nin farklı iki yapı olduğu tezini savunarak YPG’yi terör örgütü olarak görmediklerini vurgulayan ABD, kısa süre önce PKK ve YPG’yi mektupla uyarım aranıza mesafe koyun mesajı verdi. PKK’nın 3 elebaşını da göstermelik olarak terör listesine alan ABD, bu tarihten sonra YPG’ye yönelik desteğini arttırdı. Türkiye’nin bölgedeki hareketlilikten rahatsız olup, Fırat’ın doğusuna operasyon yapacağının sinyalini vermesi üzerine harekete geçen ABD, Suriye-Türkiye sınırı boyunca 5 noktada “gözlem noktası” kuracağını açıkladı.

MATTİS BAŞLATTI RYAN DEVAM ETTİ

ABD Savunma Bakanı (Pentagon) James Mattis’in geçen hafta, gözlem noktasının gerekçesini “Türkiye’ye yönelik olası saldırıların önüne geçmek” olarak açıklarken, asıl gerekçenin PKK’yı korumak olduğu ortaya çıktı. Sınır hattı boyunca kurulacak gözlem noktalarında terör örgütü YPG’lilerin de görev alacağı iddiaları bizzat YPG’liler tarafından dile getirilirken, ABD Öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Sözcüsü Sen Ryan, Mattis’in başlattığı yalan kervanına katıldı.

TÜRKİYE’Yİ KORUMAK İÇİNMİŞ!

Video konferans yöntemiyle Pentagon’a bağlanarak, Irak ve Suriye’de devam eden DEAŞ karşıtı operasyonlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Albay Ryan, sınıra kurulacak gözlem noktalarına ilişkin, “ABD kuvvetleri, Orta Fırat Vadisi’nden kuzeye, Türkiye’ye kaçacak olan DEAŞ militanlarının kaçış yollarını kapatmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusunda gözlem noktaları kuruyor. Bu gözlem noktaları aynı zamanda daha fazla şeffaflık ve Türkiye’nin DEAŞ unsurlarından daha da iyi korunmasını sağlayacak” ifadelerini kullandı. Ryan, sınır bölgesinde kaç gözlem noktası kuracakları konusundaki soru üzerine, şu anda sadece bazı noktaları tespit ettiklerini, henüz herhangi bir gözlem noktası kurmadıklarını ifade etti.

MATTİS, “PKK ZARAR GÖRMESİN DİYE” DEMİŞTİ

ABD Savunma Bakanı James Mattis, geçen hafta ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğu sınırına gözlem noktaları kuracağını açıklamış ve bu gözlem noktalarının, Türkiye’ye yönelik herhangi bir tehdide karşı Türkiye’yi bilgilendirme amacıyla kurulacağını iddia etmişti. Bu noktaların kurulması konusunda Türkiye’ye danışacakları ve Türkiye ile iş birliği içinde olacaklarını öne süren Mattis, diğer taraftan, “Bu (gözlem noktaları planı), Orta Fırat Vadisi’nde savaşanların savaştan çekilmemesini ve coğrafi halifelikten geriye kalan kısmını bitirmeye devam etmelerini sağlamak üzere dizayn edilmiştir” ifadesini kullanmıştı.

SURİYE’NİN KUZEYİNDE TERÖR ORDUSU

Albay Ryan, YPG/PKK’nın siyasi kolu PYD’nin, ABD ile İran’a karşı bir yıllık bir anlaşma yaptığı ve bu anlaşma kapsamında ABD’nin 30 bin kişiyi eğiteceğine ilişkin açıklamasını yalanlayarak, böyle bir anlaşmaya varılmadığını söyledi. Ryan, “SDG’yi daha önce eğittik ve Orta Fırat Vadisi’ndeki başarıları da bunu kanıtladı ancak şu anda herhangi bir fiziksel anlaşmayı takip etmiyoruz.” diye konuştu. PYD’nin açıklamasını değerlendiren Pentagon sözcülerinden Binbaşı Sean Robertson ise “Spesifik sayıda bir kuvvetin eğitilmesine ilişkin herhangi bir mutabakat yok” dedi. Robertson ayrıca örgütle yapılan iş birliğinin içinde İran ile mücadelenin yer almadığını ve amaçlarının DAEŞ’ı kalıcı olarak bitirmek olduğunu öne sürdü.

PKK MEDYASI: İLK KARAKOL TEL ABYAD’A!

ABD’li yetkililer gözlem noktalarının inşaatına henüz başlanmadığını belirtse de PKK meydası, ilk karakolun Tel Abyad’da kurulduğunu iddia etti. Yerel kaynaklara dayandırılan habere göre, ABD Tel Abyad’a 3, Ayn el Arab’a 2 kontrol merkezi kuracak. İddialara göre, bu merkezler şimdiden askeri ve haberleşme teçhizatı ile donadıldı. Haberlerde bir de video görüntüsü paylaşan PKK medyası, görüntülerde binanın tamamlandığını iddia etti. Görüntüleri paylaşılan binanın daha önce yapıldığı öne sürüldü.

TEHDİT FIRAT’IN DOĞUSUNDAN

Öte yandan, Salı akşamı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki MGK toplantısının ardından yayımlanan bildiride bölgede çözüme yönelik en büyük tehdidin Fırat’ın doğusundan geldiğine dikkat çekilerek terörle mücadelede kararlılık mesajı verildi. Bildiride, ABD’nin FETÖ ve YPG gibi yapıları terör örgütü olarak tanımadığına dikkat çekilirken, ABD’nin bu tavrının terörizmle küresel ölçekteki mücadeleye büyük zarar verdiğine vurgu yapıldı. ABD’nin bölgede terör devleti kurma çabalarına da işaret edilen MGK bildirisinde, “Siyasi çözüme en büyük tehdidin Fırat’ın doğusundaki terör yapılanmasından geldiği belirtilmiştir. Suriye’de herhangi bir emrivaki yapılmasına göz yumulmayacağı ve meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulanarak, PKK/PYD-YPG’nin bölge halkına zulmederek ve göçe zorlayarak değiştirdiği demografik yapıya karşı da duyarsız kalınmayacağı güçlü şekilde ifade edilmiştir” denildi.

Editör: TE Bilisim