Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminde FETÖ’cü cuntacıların 208 şehit kahramanı şehit ettiğini duyururken, şehitlerin her biri için vatandaşa darbeciler ve destekçilerinden hesap sorulacağının sözünü verdi. Yıldırım,  meydan nöbetlerinin devamı için çağrı yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında 15 Temmuz FETÖ’cü darbe girişimini düzenleyen hainlere karşı yürütülen operasyonlar,  vatandaşın  “İdam” talebi ve kamu kadrolarındaki temizlik harekatına ilişkin çarpıcı detaylar paylaştı.

Medyaya teşekkür

FETÖ’cü darbe girişiminin millet, siyasi irade ve medyanın çabaları sayesinde engellendiğine dikkat çeken Başbakan, “15 Temmuz darbe kalkışmasını demokrasi bayramına çeviren aziz halkım, demokrasiye, hukuka, vatandaşlarımıza yapılan bu alçak saldırı milletimizin dirayeti demokrasiye ve siyasi iradeye sahip çıkması sonucunda akamete uğratılmıştır, başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Türkiye, böylece büyük bir beladan daha kurtarılmıştır” ifadelerini kullandı.

Muhalefete teşekkür

Meclis’i bombalayan, halkı katleden darbecilere karşı ortak irade gösteren siyasi partinin teşekkürü hak ettiğini belirten Yıldırım, “Her şeyden önce bu olay kamuoyuna mal olduğu andan itibaren bizimle temasa geçen CHP, MHP, HDP yöneticileri bunun başka bir şey olduğunu ve burada parti hesabı asla yapılamayacağını millete karşı yapılan bu alçakça girişimin karşısında olduklarını ve bize, Hükümete her türlü desteği vermek konusunda hazır olduklarını ifade ettiler. Biz de Sayın Genel Başkanlara teşekkür ettik” diye konuştu. Yıldırım, ayrıca 78 milyon vatandaşın ideolojilerini bir kenara bırakarak meydanlara indiğini söyledi.

Ağlatan fotoğraf

Darbeye karşı direnen vatandaşların arasında bulunan ve kamyonuyla meydanlara akın eden bir kadının fotoğrafı karşısında gözyaşlarına hakim olamadığını aktaran Yıldırım, şunları söyledi: “Bir fotoğraf gördüm, çok etkiledi beni. Çarşaflı bir hanımefendi bir kamyonun direksiyonunda yanında da başı açık, modern giyimli bir kadın muavin koltuğunda oturuyor, kamyonun arkasında da hınca hınç insan meydana süratle gidiyorlar. İşte Türkiye’yi birleştiren değer budur. Bu fotoğraf, gözlerimden damlaların düşmesine sebep olan fotoğraftır. Ayrımız gayrımız yok, biz birlikte Türkiye’yiz.”

TSK bir kahraman

Türk Silahlı Kuvvetleri ile Fethullahçı çetenin birbirinden ayrılması gerektiğinin altını çizen Başbakan Yıldırım, vatandaşında bu ayrımı yapması gerektiğini ifade ederek, “Darbe yapmaya kalkışanların Türk Silahlı Kuvvetleri’nin vatanını, milletini, bayrağını seven subay astsubay ve mensuplarıyla zerre kadar alakası yoktur. Bunlar, asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı canilerdir, terör örgütünün mensuplarıdır. Onun için değerlendirmeleri yaparken, aziz milletimden hükümetimiz olarak talebim şudur; lütfen bu canilerle Silahlı Kuvvetlerimizi aynı tutmayın ve Silahlı Kuvvetlerimiz ülkemizin göz bebeğidir, bölücülükle mücadelede, emniyet kuvvetlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimiz büyük bir mücadele vermektedir” değerlendirmesini yaptı.

Millete söz verdi

Millete darbecilerden, dökülen her kan için hukuk çerçevesinde hesap sorulacağının sözünü veren Yıldırım,  “Bu işe kalkışanlar şunu bilmelidir ki, dökülen her damla kanın hesabını öyle bir çetin soracağız ki, bunu görecekler. Eğer bu hesapları görmezsek bize bu dünyada da öbür dünyada da rahatlık yok. Bu, bizim milletimize karşı en ulvi görevimizdir. Bunu yaparken hırsla hareket etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

208 şehidimiz var

Darbe girişiminde 161 olan şehit sayısının 208’e yükseldiğinin bilgisini paylaşan Yıldırım, hiçbir vatandaşın mağdur edilmeyeceğini ifade ederek, “Sivil şehitlerimiz derken, şunu da söyleyeyim, bunlar Türkiye’deki şehitlik mertebesinin en üst düzeyine çıkmışlardır. Dolayısıyla şehittirler. Düşmana karşı çarpışıp şehit olan askerimiz, polisimiz hangi statüdeyse yakınları aynı statüden aynen yararlanacaktır. Bu kalkışma esnasında zarar gören bütün vatandaşlarımızın da zararları eksiksiz giderilecek” dedi.

7 bin kişi gözaltında

FETÖ’cü cunta kamu kurumlarındaki yapılanmalara ilişkin yürütülün operasyona yönelik ayrıntılar veren Başbakan,  şöyle konuştu:  “Gözaltına alınan şahıs sayısı 7 bin 543, bunlar değişebilir, şu anki sayıları veriyorum. Bunlardan 100 polis, 6 bin 38 çeşitli rütbelerde asker, 755 hakim ve savcı, 650 de sivil olmak üzere dökümü de bu şekildedir. Gözaltılardan tutuklamaya dönüşen 316’ya çıktı. Yaralı olanlar var, darbecilerden ölü olarak ele geçirilen 24, yaralı ele geçirilen 50, gözaltında işlemleri devam eden 7 bin 271.”

Temizlik sürüyor

Yıldırım, FETÖ’nün el geçirmeyi hedeflediği yargı kurumlarında da Paralel temizliğin devam ettiğini ve bu doğrultuda 5 HSYK üyesinin görevden alındığını hatırlatarak, “2 bin 745 çeşitli kademelerdeki yargı mensupları hakkında açığa alınma kararı verilmiş, bunların infazı da devam ediyor. Soruşturmalar da başlatılmıştır” bilgisini paylaştı.

Meydanları doldurun

Son olarak 4 gündür darbecilere karşı nöbet tutan vatandaşlara, meydanları boş bırakmayın çağrısı yapan Başbakan,  “Meydanlarda bir müddet daha demokrasi nöbetini tutmaya devam edeceğiz. Bu hem nöbet hem de demokrasi şölenidir. Arkadaşlarımızı da bütün partilerin başkanlarını, milletvekillerini, yöneticilerini de bu meydanlardaki şenliğe, bu meydanlardaki nöbete davet ediyorum” dedi. Yıldırım idam talebinin Meclis’te tartışılabileceğini sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim