KONDA araştırma şirketi, Kısıklı, Saraçhane ve Taksim’de yaptığı son anketiyle Fethullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz darbe girişimine başladığı dakikalarda Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın emriyle sokağa çıkan ve 10 Ağustos itibariyle istiklal nöbetini bitiren vatanseverlerin nabzını ölçtü.  Ankete göre, sokağa çıkanların yüzde 53’ü Başkomutan Erdoğan’ın bir televizyon kanalından yaptığı çağrıyla sokağa çıktığını ifade ederken,  sayıları 50 milyonu bulan kahramanlarının yüzde 83’nün muhafazakar bir hayat yaşadığı görüldü.

Televizyondan öğrendik

Anket soruların cevap veren katılımcıların yüzde 67’si darbe girişimini TV’den öğrendiğini belirtirken, yüzde 24’ü arkadaş ya da tanıdık aracılığıyla girişimden haberdar olduğunu söylüyor. Yüzde 9’luk bir kesim ise girişim haberini sosyal medyadan aldığını ifade ediyor.Katılımcıların yüzde 79,5’i “1 Kasım seçimlerinde hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna “AK Parti” yanıtını veriyor. Bugün bir seçim olması durumunda bu oran yüzde 84,1’e yükseliyor.

79 milyon tek yürek

Diğer yandan, mitinglere katılanların yüzde 61’i erkek, yüzde 39’u kadın. 29-43 yaş grubundaki katılımcıların oranı yüzde 43. 18-28 yaş arasında katılım sağlayanların oranı ise yüzde 31.  Meydanlara akın eden vatandaşların yüzde 25 ilkokul mezunu, yüzde 35’in lise, yüzde 21’in üniversite mezunu.Araştırmaya göre, mitinglere katılanların yüzde 79’u Türk, yüzde 12’si Kürt. Yüzde 13’lük bir kesim ise diğer inanç gruplarından.

Hedef Türkiye’yi işgaldi

Anketin vatandaşlara yöneltilen en önemli sorusu ise “Neden buradasınız?” oldu. Vatandaşların yüzde 45’i bu soruya vatanım için buradayım cevabını verdi. Ayrıca, vatandaşlara FETÖ’nün alçak girişimdeki hedefi de soruldu.  Katılımcıların yüzde 40’ı darbe girişiminin ‘Türkiye’yi ele geçirmek ve ülkeyi bölmek olduğunu’ düşünüyor. Yüzde 17’si ise ‘Cumhurbaşkanı’na karşı bir girişim olduğu’ görüşünde.

Editör: TE Bilisim