Yakın geçmişe bakıldığında 1975 yılında tüm dünyada kendi ülkelerinin dışında eğitim hayatına devam eden öğrenci sayısı sadece 800 bin iken, bu rakamın 2010 yılına gelindiğinde 4 buçuk milyona ulaştığı görülüyor. Gün geçtikçe kartopu misali artan uluslararası öğrenci sayısı günümüzde 7 buçuk milyona ulaşmış durumda. Bu rakamın 2030 yılında ise 20 milyona yani birçok ülkenin nüfusundan kat be kat daha fazla bir noktaya geleceği tahmin ediliyor.

Böyle bir ortamda kapılarını uluslararası öğrencilere sonuna kadar açan Türkiye’de her geçen gün hem öğrenci sayısı artıyor hem bu alandaki hedefler doğrultusunda emin adımlarla çalışmalar yürütülüyor.

Geçtiğimiz yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye’nin bu alandaki 2023 hedefini, ülkemizdeki uluslararası öğrenci sayısını 350 bine çıkarmak olarak açıklamıştı. Bu hedefi gerçekleştirmek için var gücüyle çalışan Uluslararası Öğrenci Dernekler Federasyonu (UDEF) bu yıl yine kıtaları ve kültürleri buluşturarak Malezya’dan Ekvador’a, İngiltere’den Güney Afrika’ya varıncaya kadar milyonlarca kilometre kareyi kapsayan öğrenci buluşmaları düzenliyor.

İNSANLIĞIN REÇETESİ BU GENÇLER

Geçmişte eğitimin ulusal sınırlar içerisindeki ihtiyaçlara karşılık gelecek şekilde yapıldığını hatırlatan UDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Bolat “Günümüzde dünyamıza ait sorunlar artık bütün insanlığa ait yani evrensel bir nitelik kazanmıştır. Bu noktada eğitimin amacı da insanlığın ortak sorunlarına çözüm bulma amacına yönelmiştir. Bugün sözkonusu sorunlara ortak çözümler bulabilecek nesillere ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ŞEKİLDE AYRIMCILIK YAPMIYORUZ

“Türkiye büyük bir ülke çok sayıda saygın üniversiteleri olan bir ülke… UDEF olarak bize gelen öğrencilerin hepsini ulaşmak ve hepsine rehberlik etmek derdindeyiz” diyen UDEF Genel Başkanı Bolat “Bizim bir bölge, bir mezhep, bir ırk hedefimiz yok. Geçen sene 41 iken buna sene 51 ülkedeyiz. Mezun sayımız artıkça ve o ülkede beraber çalıştığımız kurum kuruluş sayısı artıkça bu sayı artacak. Mesela “geçen yıldan bu yıla ne değişti” diye derseniz mesela Türkiye’de 120 bin öğrenci vardı. Şu anda 170 bin öğrenci var ve 30 bin öğrenci arttı.” değerlendirmesinde bulundu.

FETÖ “KARA PROPAGANDASI” SÜRÜYOR

Türkiye’yi karalamak için adeta lobi faaliyeti yürüten FETÖ okullarına değinen Mehmet Ali Bolat “Halen birçok ülkede FETÖ okulları faaliyetlerine devam ediyor ve bu okullarda okuyan öğrencilere Türkiye aleyhinde propaganda yapılıyor. ‘Türkiye gitmeyin onun yerine başka ülkelere gidin’ gibi yönlendirmeler yapıyorlar.” dedi.

FETÖ’nün kara propagandasına karşılık son 3 yıldır Uluslararası Öğrenci Buluşmaları’nı Türkiye dışına taşıdıklarını belirten Bolat, “Bu yolla Türkiye öğrenci gelişinin başka yollarının da olduğunu göstermek istiyoruz. Onlara bunun yolunun bir cemaat ya da cemiyet maskeli örgütten değil makul ve meşru olan yolunu açıyoruz.” diye konuştu.

ASIL AMACIMIZ TÜRKİYE’Yİ TANITMAK

Uluslararası öğrencilerin güvenli bir şekilde Türkiye’ye ulaşması için çalıştıklarına işaret eden UDEF Genel Başkanı Bolat, bunu yaparken hiçbir ticari kaygı taşımadıklarını vurguladı.

Asıl amaçlarının Türkiye’nin tanıtımını yapmak olduğuna dikkati çeken Bolat ayrıca “Dünyanın dört bir yanında ülke buluşmaları yaparken mezunlarımız kalkıp Türkiye’de tecrübeleri aktarıyorlar. Türkiye gelmek isteyen öğrencilere yol gösteriyorlar ve böylece hem mezunlarımızı örgütlemiş oluyoruz hem Türkiye’yi tanıtmış oluyoruz.” dedi.

DOĞU’DAN BATI’YA ADELET ÇAĞRISI

Geçen sene “Dünya 5’ten büyüktür” sloganıyla yola çıkan UDEF bu yıl 12.’sini düzenlediği buluşmalarda “Doğu’dan Batı’ya Adil bir Dünya’ya” çağrısı yapıyor. Bu çağrıyla amaçlarının sömürü düzeni altında yok oluşa sürüklenen insanlığa umut aşılamayı hedeflediklerini belirten UDEF Genel Başkanı Mehmet Ali Bolat Somali’de yaşananlar üzerinde bakın neler anlattı:

“Bir arkadaşımız Somali’ye gitmiş, şunu söylüyordu: oranın Milli Eğitim Bakanı “Yıllardı dünyanın her yerine öğrenci yolluyoruz ama yeni yeni Türkiye öğrenci göndermeye başladık. Yeni mezunlarımız gelmeye başladı. Sadece “Vatanımız bir… Somali’yi kaldıralım” diyenler Türkiye mezunları… Yani bunu sadece onlardan duyuyoruz demiş Somalili Bakan… Demek ki bu öğrenciler Türkiye’nin sokağında, caddesinde ve atmosferinde bir şey alıyorlar. Bunu biz veriyoruz demiyorum. Bunu milletimiz veriyor, bunu bazen vakıflar veriyor, bazen insanlar veriyor. “Kardeşim ülkemiz bir, bu ülkeyi biz kalkındıracağız diyorum ya” sadece Türkiye mezunları bunu söylüyor. Buradan ne çıkıyor? Gerçekten Doğu’dan Batı’ya sempatisi oluyor. Artı şu oluyor: “Doğu’dan Batı’ya Adil bir dünya” dönemi… Bizim ülkemiz olarak öğrencilere verdiğimiz bir misyon ama illa kurumsal olarak biz aktarıyor değiliz. Kendiliğinden olan bir şey… Çünkü milletimiz her zaman mazlumun yanındadır, adil olmak derdindedir. O zaman dünyanın her yerinde bu sloganımız üzerinde çalışmayı yapalım dedik ve bunu tercih ettik. Bu yıl bu sloganla başladı öğrenci buluşmaları…

BÜTÜN HALKIMIZI DAVET EDİYORUZ

Bu seneki Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının Final programı hakkında da bilgi veren Bolat, “UDEF 2004 başlayan süreçte buraya kadar geldi ve gidiyor. Nereye kadar gider bilmiyorum. Bu seneki etkinliklerimizin 4 Mayıs’ta final programı var. Herkes davetli…” dedi.

Bolat ayrıca “Türkiye’de 41 şehirde, dünyanın 91 şehrinde öğrenci buluşmaları devam ediyor. Bu haberi okuyan dinleyen her Türk vatandaşını programlarımıza davet ediyorum. Kahramanmaraş’daki Antalya’daki programlarımıza kendi şehirlerindeki bu büyük buluşmaya katılsınlar isterim. Ne için gelsinler? Dünyanın her yerinden kültürel zenginlikleri görsünler, çocuklarını getirsinler… Ortaokulunda okuyan küçük çocuklar gelsin. Daha o yaşta Türkçe konuşan bir siyahi ile tanışsın, Türkçe konuşsan bir Endonezyalı ile ufukları gelişsin. Bizim buna ihtiyacımız var. Türk vatandaşları için söylüyorum. Öğrenci buluşmalarına gelen herkes dünyanın dört bir yanından genel kültürle, o şehirde okuyan Türkçe konuşan öğrenciyle bir fiil dokunarak paylaşacak. Oradan Türkiye’den 10 yaşında 15 yaşında gencin ufku açılacaktır” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim