Başbakan Binali Yıldırım, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi akademik yılı açılışında konuştu. Burada yaptığı konuşmada 2023 hedeflerine emin adımlarla yüründüğü belirten Yıldırım, terörle mücadelede kararlılığın süreceğini söyledi. Terör örgütü PKK’ya katılımın sıfır noktasına geldiğini söyleyen Yıldırım, Irak’ın kuzeyindeki referandumu yapanların iktidar hırsıyla milyonları maceraya sürüklediğini ifade etti.Yıldırım, eğitim ve sınav sistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
2023 hedefine emin adımlarla
Türkiye’nin bölgede çok önemli sınamalara tabi olmuş bir ülke olduğunu ifade eden Yıldırım, “Daha alçak darbe girişiminin üzerinden 1 yıl geçti. Maalesef güzel duygularımızı milli duygularımızı bayrak ülke sevdamızı dini duygularımızı bütün değerlerimizi istismar eden kökleri dışarıda olan bir terör örgütü ile bu ülke yüzleşti. Destan bağımsızlık deyince Çanakkale akla gelir. Düşman geçemez deyince Çanakkale akla gelir.” İfadelerini kullandı.Türkiye’nin, etrafı ateş çemberi olan bir ülke olmasına rağmen istikrarla, kararlılıkla 2023 hedefine emin adımlarla ilerlemekte olduğunu belirtti.
“Çanakkale millet için geçilen bir yerdir” ifadesini kullanan Binali Yıldırım, “Millet her taraftan Çanakkale’ye gelmelidir. Bizim için siyaset millete hizmet. Millete hizmet etmeyen bir siyaset olmaz olsun. Böyle bir siyaset bize lazım değil.” dedi.
Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak
FETÖ’nün 15 Temmuz’dan sonra artık tam anlamıyla açığa çıktığını söyleyen Yıldırım, “Her ne kadar mahkemelerde tiyatro oynasalar da yargıyı yanıltmaya gayret etseler de terörist başının gönderdiği rüya tabirlerine göre rollerini oynasalar da hiçbir faydası yok. Hukukun içerisinde hak ettikleri en ağır cezayı mutlaka alacaklardır. Şehitlerimizin kanı yerde kalmayacak, gazilerimizin ahı yerini bulacak ve bunlar gerekli şekilde cezalandırılacak.” Şeklinde konuştu
PKK’ya katılım yok
Terör örgütü PKK’nın bitme noktasına geldiğini belirten Başbakan Yıldırım, “Şunu büyük bir rahatlıkla söylerim ki son iki yıldır yaptığımız mücadele sonucu terör örgütü belini doğrultamaz hale gelmiştir. Çok değil iki yıl önce bir yılda dağa götürdükleri genç sayısı 3 binin üzerindeydi. Şu anda bu sayı onun altında. Götüremiyorlar. Çünkü gençler gördüler, çıkmaz yolu da gördüler, geleceği de gördüler. Gelecek Türkiye’de, gelecek Türkiye Cumhuriyeti’nin 80 milyonuyla bir ve beraber olmasıdır. Bunu gördü.” dedi.
“İktidar hırsları için milyonları maceraya sürüklediler”
Irak’ın Kuzeyinde Barzani’nin gerçekleştirdiği gayrimeşru referanduma ilşikin de konuşan Yıldırım,”Şimdi Kuzey Irak’ta bir referandum oldu. ‘Efendim şimdi Kürtlerin daha iyi şartlarda yaşamasına niye karşı çıkıyorsunuz?’ Kim vadediyor, oradaki Kürtlerin daha iyi şartlarda yaşayacağını kim söylüyor? O referandumu bütün dünyaya inatla, Türkiye’nin ikazlarına inatla, Irak merkezi hükümetinin açıkça karşı çıkmasına, İran’ın, komşu ülkelerinin karşı çıkmasına rağmen inatla yapmak isteyen, yapan bu yöneticilerin orada yaşayan Kürtleri, Arapları, Türkmenleri, Asurileri, Ezidileri, Keldanileri düşündüğünü mü zannediyorsunuz? Kendi ikbal hırsları için, kendi iktidarlarının devamı için milyonlarca insanı maceraya sürüklemede tereddüt etmediler. Asıl sorunlar bundan sonra başlıyor.” diye konuştu.
TEOG yerine açık uçlu sorular
TEOG sınavıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, “Öğrenciler ve veliler üzerinde oluşturduğu stres var. 4 yılını ilkokul 4 yılını ortaokul olarak okuyor. Spor lisesine mi gidecek fen bilimlerine mi imam hatip’e mi gidecek. Sınav kalkıyor. Her yılın yıl sonu başarı ortalaması alınıyor 5-6-7-8 bu bir veri. Ayrıca derslerdeki öğrencinin ilgisi ne tarafa gidiyor? Spor mu sanat mı matematik mi? Buralar tespit ediliyor buna belirli oranda katkı yapan 8. sınıfta sınav yapılıyor. O sınavın soruları soru bankasından geliyor. Her okul kendine göre yapmıyor. Okuma sistemi de dışarıda okunuyor. Mezuniyet puanı çıkıyor o puana göre öğrenci istediği yere yerleşiyor. 6. sınıfa giden torunum var Bahar. Gittim sarıldı boynuma ‘Dede TEOG kalktı ne güzel’ Kızım senin ne işin var TEOG’la. O bile TEOG stresine girmiş. Daha 2 sene var. Yazık günah değil mi bu evlatlarımıza? Sorular test değil. Sınıfta yaptığı klasik sorular olacak. Açık uçlu sorular sorulacak. Sosyal bilgiler şunu anlat. A şıkkı B şıkkı falan yok.”
“Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek”
Başbakan Yıldırım, üniversiteye giriş sınavına ilişkin de “Üniversitelerde de sınavlar basitleştirilecek. Buna benzer bir şey. Bir sınav olacak tek bir sınav bir müddet daha ama bu da esasında ortaokuldan, liseden gelen başarıyla birleştirilerek bu sınav gerçekleştirilecek. Bu sınav tek başına belirleyici bir sınav olmayacak.” açıklamasında bulundu.