Kosova’nın Ankara Büyükelçisi görevlendirilmeye beklenen Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, 15 Temmuz gecesinde darbe girişimine karşı çıkanlara, “Gelişmeleri takip edelim ona göre tavrımızı belli ederiz” diyerek FETÖ’cü olduğunu belli ettmişti. Yağcılar ayrıca Türk ile Arnavut öğrencileri arasına fitne sokmaya çalıştı.

15 Temmuz 2016 akşamı Kosova’nın Prizren şehrinde Türkiye’de o gece gerçekleştirilmeye çalışılan kanlı darbe girişimine karşı protestoya çıkmak istemişti. Kosova Çevre ve Alan Planlama Bakanı Mahir Yağcılar, 15 Temmuz 2016 akşamı Prizren’de Sinan Paşa Camii’nin yakınlarında bulunan “Menta” çay ocağında partililere, durun, bekleyin uyarıda bulunarak, “Gelişmeleri takip edelim ona göre tavrımızı belli ederiz” sözleriyle açık bir şekilde Fethullahçı Terör Örgütü’yle (FETÖ) yakınlığını ilan etmişti.

Türkiye’de gerçekleştirilmeye çalışılan darbeden önce FETÖ mensuplarının ve terör örgütünün çok daha kolay bir şekilde Kosova’daki işlerini kolaylaştıran en önemli kişilerden birisidir. Feto’ya Terör örgütü olarak ilan edilmesine rağmen Mahir Yağcılar FETÖ’ye bağlı Atmosfera Vakfı ve Gülistan Eğitim Kurumları bünyesindeki FETÖ okullarının ve onlara yakın olan gerek farklı şirketler gerekse çeşitli kurumlara yardımcı olmaya çalıştı. 15 Temmuz o kanlı gecesinde 251 kişinin şehit edilmesi bile Mahir Yağcılar’a FETÖ’den uzaklaştırılmasına bile yetmedi. Yağcılar, kameraların karşısında çıktığında sözde darbecileri kınadığını ve milletin oylarıyla seçilen meşru hükümetin yanında desteklediğini söylüyordu. Fakat tam tersini yapan Yağcılar, Kosova’daki meydanlara çıkmak isteyenlere engel olmaya çalışmıştı.

FETÖ’cülerin Kosova’ya yerleşmesine vesile oldu

15 Temmuz 2016 sonrasında devlet okullarına alınan sınıf öğretmenlerinin FETÖ okullarından olması ve KDTP Eğitim Komisyonu’nun buna göz yumması Yağcılar’ı hiç rahatsız etmemişti. Hatta aynı sene aralık ayında KDTP Milletvekili olan Müferra Sinik “Yllka” ismini taşıyan okulunu sözde denetim yapmak amacıyla ziyaret etmişti. 2014 yılında Vahhabi-Selefi ekolüne karşı mücadele eden AKEA da dahil olmak üzere, on altı dernek ve vakıfın kapatılma kararı alınmıştı. Bu kararda Mahir Yağcıların da etkisi olduğu iddia ediliyor.

2001yılında milletvekili seçilen Yağcılar Kosova’nın siyasetinde aktif rol oynadı. Böylece Mahir Yağcılar FETÖ’nün Kosova’ya her yeri ele geçirilmesine yardımcı olmuştu. Onlarla ilk günden itibaren yakın işbirliği içindeydi.Yağcılar, FETÖ’cüler ile Kosovalı siyasetçiler arasında hiç durmadan köprü rolünü oynadı. FETÖ yakınlığı ile bilinen bakan Yağcılar, terör örgütünün üyelerine ve onlarla yakın olan diğer teröristlere sürekli Kosova’da oturma iznini, çalışma izni ondan sonra iş kurma izinleri gibi, evrakların kolayca alınabilmesi için bütün gücü ile uğraştı.

Ayrıca, bazı Kosovalı siyasetçilerin olduğu gibi Mahir Yağcılar’ın kızı da FETÖ’nün okulunda hiçbir ücret karşılığı olmadan okumuştu.

Türk- Arnavut öğrenciler arasında ayrımcılık yapıyor

Kendisi zaten gerçek Türk olmayan KDTP Başkanı Mahir Yağcılar, Kosova’nın bakanı olarak Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde Arnavut ve Türk Kosovalı öğrenciler arasında ayrımcılık yapıyor. Yağcılar, gerçeklşetiği bu ziyaretlerde Arnavut öğrencilerini neredeyse hiçe sayarak sadece Türk öğrencilerle ilgileniyor.

Mahir Yağcılar, bakan görevini yetersizliğini ortaya koyarak hiçbir şey doğru düzgün yapamadı. Yağcılar hep başkaları tarafından yönlendirildi. Aldığı bütün kararları başka yerlerden geldiği aşikar. FETÖ ile yakın bilinen Yağcılar Kosova’daki neredeyse hiçbir kurumda itibarı yok. Mahir Yağcılar, üç yıl önce Kosova Hükümetin kurallarına aykırı davranarak kendi partililere yaklaşık 10 bin avro ödemişti.

Mahir Yağcılar’ın büyükelçi olarak görevlendirilmesi iki kardeş ülkenin kardeşliğine, dostluğuna ve işbirliğine ciddi bir şekilde zarar verecektir.

Editör: TE Bilisim