Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta akşam saatlerinde çok büyük bir patlama meydan geldi. Patlamanın şiddetini görenler gözlerine inanamadı. Görüntülerde birinci patlamadan sonra ikinci bir patlamanın daha olduğu görülüyor. Bu bağlamda vatandaşlar Beyrut nerede, hangi ülkede? Beyrut’taki patlama neden oldu? sorularına yanıt aramaya başladı.

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta çok güçlü bir patlama meydana geldi. Beyrut limanında yaşanan patlamanın patlayıcı dolu bir depodan kaynaklandığı açıklandı. Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre patlama sonrası çok sayıda kişi yaralandı ondan fazla kişi ise hayatını kaybetti. Kentin limana yakın kısmında patlamanın etkisiyle binaların çöktüğü ve enkaz altında kalanların olduğu ifade edildi. Türkiye’nin Beyrut Büyükelçisi, patlamanın etkisiyle elçiliğin camlarının kırıldığını belirtti. Patlamanın KKTC’den de hissedildiği ifade edildi.

Beyrut limanında meydana gelen büyük patlamanın limana yakın bir patlayıcı deposundan kaynaklandığı belirtildi.

Patlamanın ilk görüntüleri, patlama yaşanırken evinin balkonundan yayın yapan bir kişi tarafından kaydedildi. Görüntülerde patlamanın meydana geldiği bölgeden büyük bir duman bulutunun yükseldiği görüldü. Dumanların yükseldiği alanda ikinci bir patlamanın da yaşandığı kameralara yansıdı.

10’DAN FAZLA ÖLÜ VAR

Siyah dumanlar ‘mantar bulutu’ şeklinde gökyüzüne yükselirken Lübnan Sağlık Bakanlığı patlama sonucunda çok yüksek sayıda yaralının bulunduğunu açıkladı.

Reuters’ın yetkililerden edindiği bilgilere göre 10’dan fazla can kaybı yaşanmış durumda.

Beyrut’ta yaşanan patlamanın şiddetiyle mantar bulutu ortaya çıktı. Birçok kişi ise hem Beyrut’un tam olarak nerede olduğunu hem de mantar bulutunun ne anlama geldiğini merak etmeye başladı.

1,5 milyondan fazla kişinin yaşadığı Beyrut’ta korkunç bir patlama meydana geldi. Patlama çevre bölgelerden de hissedilirken, şehrin nerede olduğu internette sıkça araştırılmaya başlandı. Lübnan’ın başkenti Beyrut’taki patlamayla havada mantar bulutu oluştuğu gözlemlendi.

BEYRUT NEREDE?

Lübnan’ın başkenti ve en büyük kenti Beyrut, Doğu Akdeniz’de, kuzeyde ve doğuda Suriye, güneyde İsrail’le çevrili Lübnan’ın merkezinde Akdeniz kıyısında konumlanıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 102 metre olan Beyrut, şehirle aynı ismi taşıyan Beyrut Dağları’nın eteklerinde kurulu.

Beyrut, Lübnan’ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.

Beyrut’ta tipik bir Akdeniz iklimi görülür. Uzun yıllar Orta Doğu’nun ekonomik, fikrî ve kültürel merkezi olan Beyrut, 1970’lerden sonra başlayan toplumsal ve siyasal karışıklıklar ve bu yüzden patlayan Lübnan İç Savaşı (1975-1991) sonucu bu özelliğini kaybetmiştir.

Beyrut, Osmanlı döneminde planlı bir gelişme göstermişti. 1943’te Lübnan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra gelişigüzel ve hızlı bir büyüme dönemine girmiştir.

İç savaştan önce Beyrut nüfusu içinde Hristiyan ve Müslümanların sayısı hemen hemen eşitti. Şimdi Müslümanlar çoğunlukta. Halkın büyük çoğunluğunu meydana getiren Araplar, Lübnanlıları, Filistinli mültecileri, Suriyelileri ve başka göçmen Arap cemiyetleri de içine alır. En büyük ve tek etnik azınlık Hristiyan Ermenilerdir. Ama Hristiyan Araplar gibi iç savaş yüzünden ve sonrasında sayıları göçle azaldı ve azalmaya devam etmektedir.

Beyrut’un doğusunda Hristiyanlar, batısında ise Müslümanlar çoğunluktadır. Eskiden Müslüman topluluğun çoğunluğu Sünni iken 1960’lardan sonra göçler sonucu Şiilerin sayısı giderek artmıştır. Batı Beyrut’un bazı bölümlerinde küçük Dürzi toplulukları da yaşar.

Editör: TE Bilisim