Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişiminin ardından milli iradeye sahip çıkmak için Türkiye’nin dört bir yanında vatandaşların doldurduğu meydanlarda yerini alan “koca çınarlar” dikkati çekti. Türkiye’de geçmişte darbeleri ve muhtıraları yaşayan “asırlık çınarlar”, meydanlarda birlik ve beraberlik mesajları verdi.

Vatan nöbetlerine katılan “asırlık çınarlar”dan biri de Manisa’nın Turgutlu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Ayşe Karabüber.

Nöbetin tutulduğu 50. Yıl Alanı’na çocukları tarafından otomobille getirildikten sonra platformun önüne tekerlekli sandalyesiyle alınan Karabüber, darbenin ülkeden neler koparacağını iyi bildiğini belirterek, “Bir daha darbe görmek istemediğim için çocuklarımdan beni buraya getirmelerini istedim.” dedi.

“Onca şey gördüm ama böylesini görmedim”

Konak Meydanı’nda FETÖ’nün darbe girişimine karşı ilk günden itibaren “demokrasi nöbeti” tutan 95 yaşındaki Hacı Mehmet Keskinbalta, bugüne kadar birçok önemli olaya şahit olduğunu belirterek, “Onca şey gördüm ama böylesini görmedim. Bunlar kendi milletine düşmanlık yapıyorlar. Daha önce 1960 ve 1980 darbesini de gördüm ancak o zaman asker, böyle milletini öldürmedi. Bunlar ise millete silah sıktı, kurşun attı.” ifadelerini kullandı.

Bayburt’ta darbe girişimine tepkilerin yapıldığı Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Valilik önüne Yeşilyurt köyünden traktör römorkuna binerek gelen ve elinde satır bulunan 80 yaşındaki Hesna Köprücü, köyde yaşadığını ve bu yaşta yapabileceği tek şeyin bu olduğunu belirterek, “Vatanı, Türkiye’yi kurtarmak için geldim. Allah’ın izniyle kurtaracağız. Ben 80 yaşımdayım, inşallah Mevlam iman gücü versin. Buraya gelirken hiç gözümü kırpmadım, Nene Hatun’um ben.” şeklinde konuştu.

85 yaşındaki Nevzat Aydınoğlu ise elindeki kılıç ve sopayı göstererek, “Bu elimdeki Hazreti Hamza’nın simgesi, diğeri de kainatın efendisinin, asasının simgesi. Bunlarla onları bu ülkede yok edeceğiz. Dedem bu başımdaki fesle savaşlar kazandı, şimdi ben de onunla o hainlere karşı kazanacağım.” ifadesini kullandı.

“Bir daha darbe yaşamak istemiyoruz”

Van’da Beşyol Meydanı’ndaki tepki eylemlerine katılan 75 yaşındaki Ahmet Sabırkaya, 27 Mayıs 1960 ve 12 Eylül 1980 yılında darbelerin acımasızlığına tanıklık ettiğini belirterek, bir daha darbe yaşamak istemediklerini belirtti.

80 yaşındaki Esengül Karaca ise ilerleyen yaşına rağmen darbeye karşı alanları terk etmediklerini vurgulayarak, “Bugün birlik ve beraberliğimiz için buradayız. Kardeşliğimizi pekiştiriyoruz. Burada farklı etnikten insanlar var. İnşallah bu kardeşlik ortamı devam eder.” dedi.

“Tankların, topların önüne uzanmaya hazırız”

Batman’da, FETÖ’nün darbe girişimine karşı tepkisini, ilerleyen yaşına rağmen meydanda sabaha kadar nöbet tutarak gösteren 83 yaşındaki Hazal Altun da “Dönemin Başbakanı Menderes’e ve sonraki darbede bu ülkeye yaşatılanların bir daha yaşanmaması için nöbetteyim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ‘Tankların önüne uzanın’ dese ben ve çocuklarım tankların, topların önüne uzanmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

105 yaşında nöbette

Kahramanmaraş kent meydanında devam eden demokrasi nöbetine katılan 105 yaşındaki Zeynep Bekereci ile 77 yaşındaki Sultan Akdeniz, vatandaşların ilgisiyle karşılaştı.

Ellerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çekilmiş fotoğraflarla meydandaki platforma çıkan Bekereci ve Akdeniz, vatandaşlara el sallayarak darbeye karşı çıkmalarını istedi.

Samsun Cumhuriyet Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısının ardından “demokrasi nöbeti” tutmak için her gün geldiğini belirten 87 yaşındaki Emine Karmil, darbe yaşamamak ve ülkesine destek olmak için geldiğini söyledi.

Meydana eşeğiyle geldi

Burdur’un Karamanlı ilçesinde de yürüyemediği için meydana eşeğiyle gelen 90 yaşındaki Emine Özcan, demokrasi nöbetine katılmak istediğini ancak yaşlı olduğu için yürüyemediğinden ancak eşeğiyle gelebildiğini anlattı.

Alanda kendisini karşılayan Kaymakam Yusuf Altun, İlçe Jandarma Komutanı Kıdemli Başçavuş Tarran Güney ve Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu ile konuşan Özcan, “Şehitlerimizin olduğunu televizyonlardan duydum. Buraya şehitlerimiz için geldim.” diye konuştu.

100 yaşındaki Latife nine

Batman’da meydana tekerlekli sandalye ile getirilen felçli 67 yaşındaki Behiye Kaya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a destek olmak için torunları tarafından tekerlekli sandalye ile getirildiği alanda nöbet tuttuğunu söyledi.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, Hatay Yörük Avşar ve Türkmenleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen etkinliğe katılan 100 yaşındaki Latife Tok da darbecilere tepkisini dile getirdi.

“Bizim ekmeklerimizi yediler, bize silah çektiler”

Bayburtlu 83 yaşındaki Mehmet Ali Akarsu, ilerleyen yaşına rağmen 15 Temmuz’daki darbe girişimine karşı ilk günden itibaren elinden bırakmadığı Türk bayrağıyla “vatannöbeti” tutuyor.

Akarsu, kendisi ve tüm Bayburtluların dinleri, devletleri ve milletlerinin varlığı için hayatlarını ortaya koyduğunu söyledi.

Kardeşin kardeşe mermi atmasının mümkün olamayacağını vurgulayan Akarsu, “İmanı olan atmaz. Bizim ekmeklerimizi yediler, bize silah çektiler. Bizim tanklarımızla bizi vurdular.” dedi.

Editör: TE Bilisim