Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, France 24 haber kanalına 15 Temmuz’da Türkiye’ye işgal girişiminde bulunun, devlete ait silahlarla 241 vatan evladını şehit eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a suikast girişiminde bulunan FETÖ’nün elebaşı Gülen iadesi konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, ABD’nin darbe girişiminin arkasında terörisbaşı Gülen’i olduğunu bilmesine rağmen kanıt istediğini paylaşarak, “ FETÖ terör örgütünün Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin arkasında olduğundan yüzde yüz eminiz. ABD dahil herkes Fetullah Gülen ve ona bağlı olanların bu darbe girişiminin arkasında olduğunu biliyor. Biz ABD’den onun bize iade edilmesini istedik. Amerikalılar bizimle işbirliği yapacaklarını söylediler ve kanıtları istediler” diye konuştu.

Türkiye’nin Gülen’i iadesine ilişkin olarak 15 Temmuz öncesi ve sonrasına ilişkin tüm kanıtları ABD’li yetkililere ulaştırdığının bilgisini veren Çavuşoğlu, ” Gülen’in ve ona bağlı olanların darbe girişimi öncesi karıştığı yasadışı faaliyetlere ilişkin bazı kanıtları gönderdik. Darbe girişiminin arkasında Gülen’in kendisi ve ona bağlı olanların bulunduğunu gösteren delilleri de şimdi gönderdik. Dolayısıyla yasal süreç başlamıştır. Müttefikimiz ABD’den, bu süreci tamamlamasını, mümkün olan en kısa sürede onu iade etmesini bekliyoruz” mesajını verdi.

Terörist ayrımı olmaz

Çavuşoğlu ayrıca ABD’nin PKK terör örgütüne verdiği silah desteğine de değindi. ABD’nin silah yağdırdığı PKK’nın hedefinin Suriye’yi parçalamak olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, Bir terörist gruba karşı mücadele ederken bir başka terörist gruba bel bağlamak en büyük hatadır. Onları silahlandırmak çok tehlikelidir. Bunlara verilen silahlar DAEŞ ve diğer terör örgütlerine satıldı. Bu, ekonomik durum nedeniyle Irak’ta da oldu. Bu nedenle çok dikkatli olmalıyız. Cerablusve devamında bir başarı gördük” dedi ve sözlerini şöyle sonlardırdı:

PKK devleti istiyorlar

“Neden ülkenin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı için mücadele eden ılımlı güçleri desteklemiyoruz? PYD/YPG Suriye’nin toprak bütünlüğü için mücadele etmiyor. Kendi devletlerini kurmak için kendi kantonlarını oluşturmaya çalışıyorlar. Suriye’nin toprak bütünlüğünden mi yanayız yoksa ülkenin bölünmesinden mi yanayız? Soru budur.”

Editör: TE Bilisim