Ayrılıkçı terör örgütleri ETA ve PKK’nın yanı sıra Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ), DHKP/C firarilerinin sığındığı Belçika, DAEŞ’ın da 130 kişinin öldüğü Kasım 2015 Paris saldırılarını planladığı ülke olarak öne çıkıyor.

PKK’YA KUCAK AÇIYOR

AB’nin terör listesindeki PKK’nın da Belçika’da geniş hareket alanına olması dikkat çekiyor. Yakın dönemde, Belçika’daki İstinaf Mahkemesi, aralarında PKK’nın sözde Avrupa elebaşlarının da olduğu 36 kişi ve kurumun terörle mücadele kanunları çerçevesinde yargılanamayacağına hükmetmişti.

Bu çerçevede terör örgütünün Avrupa’daki elebaşlarından Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar’ın da aralarında bulunduğu 36 kişinin terörle mücadele kanunu çerçevesinde yargılanamayacağı, PKK’nın uluslararası silahlı mücadele yürüttüğü savunuluyor. Belçika’da, PKK’nın Avrupa’daki sözde yöneticilerinden Remzi Kartal da dahil çok sayıda terörist yaşıyor. Kırmızı bültenle aranmalarına karşın yakalanmayan örgüt lideri ve üyelerine, Belçika’da yasal sığınma hakkı verildi.

PKK’YA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MASKESİ

Adeta PKK’ya koruma kalkanı oluşturan Belçika’da örgüt yandaşları da PKK paçavraları ve Abdullah Öcalan posterleri eşliğinde sık sık gösteriler düzenliyor. PKK’nın düzenlediği bazı yürüyüş ve gösterilere Belçikalı siyasetçiler de katılıp bu durumu ifade özgürlüğü olarak tanımladı.

DHKP/C KARARGAHI GİBİ

Belçika, DHKP/C liderleri ve yandaşlarına ilişkin de PKK’ya benzer bir tutum sergiledi. Belçika mahkemeleri, 2006 yılında aralarında örgütün elebaşı Dursun Karataş’ın da bulunduğu teröristlere ilişkin ilk kararda hapis cezası verdi. Ancak bu karar, 2007 yılında “adli hata” yapıldığı gerekçesiyle bozulurken, Anvers Temyiz Mahkemesi, gıyaben yargılanan terör örgütünün elebaşı Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür’ü beraat etti. Mahkeme, daha önceki kararların aksine DHKP/C’yi “terör örgütü” olarak nitelemeyi de reddetti.

Sabancı Holding yöneticisi Özdemir Sabancı dahil 3 kişinin 9 Ocak 1996 tarihinde öldürülmesi olayının zanlılarından terörist Fehriye Erdal, Belçika’da gıyabında 3 yıl hapse çarptırıldı. 2006 yılında ev hapsindeyken kaçan ve hakkındaki bu karar bozulan Erdal’a, ancak Şubat 2017’de cinayetten 21 sene sonra 15 yıl hapis cezası verilebildi. Kaçmasına adeta göz yumulan ve hakkında daha sonra tutuklama kararı çıkarılan terörist Erdal’ın nerede olduğu ise bilinmiyor!

FETÖ BELÇİKA’DA AKTİF

Belçika’nın ılımlı yaklaştığı diğer bir örgüt de FETÖ olarak ön plana çıktı.. Kanlı darbe girişimine rağmen FETÖ Belçika’nın henüz terör örgütleri listesinde yer almadı. FETÖ ülkede, Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (FEDACTIO) adıyla hareket ediyor.

.Bunlar arasında Belçika Türk İşadamları Derneği (BETİAD), örgüte finansman sağlanmasında önemli işlev yürütüyor. Aktif Girişimciler Birliği, Küçük Girişimciler Birliği, Hainaut Girişimler Derneği, Mercury İş Adamları Derneği ve Limburg Aktif Girişimciler Birliği derneklerinin birleşimi ile kurulan BETİAD, Brüksel, Anvers, Hainaut, Lige, Gent, Limburg kentlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

ETA’CILARA DA KUCAK AÇMIŞTI

ETA terör örgütüne bağlı olduğu iddia edilen kişilere sığınma hakkı tanıyan Belçika, bu kişileri İspanya’da “adil yargılanma süreci olmayacağı” iddiasıyla iade etmeyerek zaman zaman diplomatik ilişkilerdeki gerginliği tırmandırdı. Belçika, son 20 yılda terörle iltisaklı olduğu düşünülen 5 kişiyi İspanya’nın talebine rağmen iade etmedi. Brüksel, en son geçen sene ETA üyesi Natividad Jauregui adlı kişiyi İspanya’ya göndermeyi reddetti.

Puigdemont’un geçmişte Belçika’daki ETA’cıları savunmakla tanınan Paul Bekaert’ı avukatı olarak seçmesi de bu çerçevede daha fazla anlam kazanıyor.

BEKÇİKA AB İLE ÇELİŞİYOR

Avrupa ülkeleri, son dönemlerde artan ayrılıkçı eğilimlere karşı ortak bir tutum sergiliyor. Herhangi bir Avrupa ülkesindeki bu tarz eğilime bütün Avrupa ülkeleri karşı çıkıyor. Belçika son dönemde sergilediği davranış ile AB ile çelişkiye düştü. Haklarında onlarca yıl hapis cezası istenen eski Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont ve bakanlarına Belçika kucak açtı.

Puigdemont, Brüksel’e “Avrupa Birliği’nin (AB) kalbi” olduğu için geldiğini öne sürüyor. Ancak Belçika’nın daha önce ayrılıkçılar ve terör örgütleri liderleri ve iltisaklı kişilere sunduğu imkanlar göz önünde bulundurulduğunda Puigdemont’un bu ülkeye kaçma kararının tesadüf olmadığı dikkati çekiyor.

Editör: Haber Merkezi