Rize’nin Çayeli ilçesinde doğan Kalyoncu, küçük bir sermaye ile geldiği Darüsselam şehrinde mutfak tüpü ticaretiyle başlayarak bugün iş adamı olduğunu anlattı.

Kalyoncu, genelde Afrikalılar’ın, özelde ise Tanzanyalılar’ın Türk malını bir numara olarak gördüğünü dile getirerek, ülkede özellikle gıda ve temizlik ürünlerinin rağbet gördüğünü kaydetti. Kalyoncu, “Türk işadamlarının Afrika pazarına kolay yerleşebilmeleri için 5-6 seneleri kaldı. Sağlam adımlar atılmazsa bu pazarlar Hintliler’in, Uzak Doğulular’ın eline geçecek” uyarısında bulundu. Girişimcilere ve yatırımcılara önce ülkeye gelip ticaret yapmayı tavsiye eden Kalyoncu, Tanzanya’da yapılabilecek işler konusunda da önerilerde bulundu.

BEKLEYEN İŞ ALANLARI

Ülkenin doğalgaz kaynakları sayesinde enerji sıkıntısı çekmediğini söyleyen Kalyoncu, ekonomik ilerlemenin de bu sebeple kolaylaştığını belirtti. Kalyoncu, “Elektrik üretimi konusunda Türk şirketleri çok tecrübeli. Hiç vakit kaybetmeden bu işe girilmeli. Doğalgazı devlet veriyor, elektriği devlet satın alıyor” dedi. Diğer önemli alanlardan birinin de inşaat sektörü olduğunu ifade eden Kalyoncu, tüm Darüsselam kıyılarının ve şehir limanının düzenleme çalışmaları için beklediğini söyledi. Tanzanya’da doğal tarım alanında da başarının mümkün olduğunu anlatan Kalyoncu, “Burada konserve tesisleri kurup dünya pazarlarına satmak mümkün. Burası bir köprü olarak kullanılabilir” diye konuştu.

Ülkeye gelen bazı iş adamlarının FETÖ ile iş yaptığını anlatan Kalyoncu, himmet adı altında toplanarak okul yapmak bahanesiyle gönderilen malların vakıf kapsamında ülkeye sokulduğunu ve bu sayede vergi kaçırıldığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi