Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, katıldığı bir televizyon programında, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişi, kamudaki yeni yapılanma ve TSK’daki değişimlere yönelik çarpıcı tespitler yaptı. Devlette yeni FETÖ sızıntılarının yaşanmaması için liyakat sisteminin esas alınacağının bilgisini paylaşan Kurtulmuş,  şu ifadeleri kullandı:

Devlette kariyer yapılabilir

“Dini ya da seküler fark etmez, gerçekten ehliyeti, liyakatı ve millete sadakatı olan insanlar gelsinler, devletin kadroları içinde yer alsınlar.  Bu anlamda Türkiye büyük hayır sağlamış olur diye düşünüyorum. Bu tarihi meselemizdir. Herkes kendi düşüncesiyle mezhebiyle meşrebiyle siyasi görüşüyle kendisine bir kariyer imkanını devletin çatısı altında bulabilmelidir. Bu olursa zaten bu örgütlere ihtiyaç yok.”

TSK’nın zihniyeti  değişecek

Kurtulmuş, binlerce darbecinin tasfiye edildiği, Yüksek Askeri Şura’sının değiştiği ve komutanlıkların Milli Savunma Bakanlığı’na sağlandığı Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yönelik hükümetin yaptığı hazırlıklara da değindi. TSK’nın darbe üreten zihniyetten kurtulması gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, “İtirazımız şunadır; Türk Silahlı Kuvvetlerinin tek işi var. Vatan savunmasıdır, ülke savunmasıdır. Sadece ülke savunmasına kendisini tahsis etmiş olan, siyasette aklı olmayan, siyasette gözü olmayan, siyasete bir türlü müdahale etme histerisi içerisinde olmayan bir Türk Silahlı Kuvvetlerinin inşa edilmesi lazım. İnşallah bu 15 Temmuz saldırısı, kalkışması Türkiye’ye böyle bir zemin hazırlayacak ve bunda da muvaffak oluruz diye ümit ediyorum”  diye konuştu.

Türkiye’yi işgal edeceklerdi

FETÖ’nün 15 Temmuz işgal girişiminin 27 Mayıs, 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerinden daha geniş kapsamlı ve bölücü planlar içerdiğinin tespitini yapan Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Bu darbe siyaseti istikrarsızlaştırmak, siyaseti tamamen Türkiye’nin gündeminden kaldırmak, önce bir iç savaş çıkarmak ve arkasından da Türkiye’yi yabancı işgale hazır hale getirmek için hazırlanmış bir senaryo. Çok açık. Yeni bilgilere ulaştıkça yeni birtakım elimize somut veriler geldikçe bunu çok daha net görüyoruz. Bu sadece bir darbe teşebbüsü değil.”

Gücümüzü gösterdik

Kurtulmuş, 7 Ağustos’ta Yenikapı’da 5 milyon kişinin katılımıyla düzenlenen mitingden Türkiye’ye yönelik hesapları olan üst akla gönderilen mesajları yorumlayarak, “Hem Amerika ilişkileri bakımından hem Avrupa ülkeleri ile ilişkiler bakımından hem de bu FETÖ’nün uluslararası alanda üzerine gitmek bakımından elimizin çok kuvvetlendiğini düşünüyorum. Tam bir milli mozaik halinde büyük bir miting yapılmış, bu olağanüstü büyük bir güçtür. Mitingle birlikte şu ortaya konulmuş ki Türkiye’de hiçbir akıl sahibi bu darbeye destek vermiyor.” dedi.

HDP’ye oy verenler pişman

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki demokrasi nöbetlerine HDP’ye oy vermiş olan insanların da katıldığına dikkati çeken Kurtulmuş, “Onların da yüreği sızlıyor, HDP’nin PKK’nın gölgesinde kalışından. Dolayısıyla PKK’nın gölgesinden süratle çıkması ve PKK’yı Türkiye’nin ortak bir düşmanı olarak görmesi lazım HDP’nin” değerlendirmesini yaptı.

Editör: TE Bilisim