2019’un son günlerinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü dolayısıyla tüm dünya teyakkuz halinde. koronavirüs Çin’in yanı sıra 20’ye yakın ülkede görüldü.  Ölümlü vakalar ise Çin’in Wuhan kentinde görülüyor. Şuana bilinen ölü sayısı 170. Bu sayının daha da artmasından endişe edilirken, karantina altındaki Vuhan şehri hakkındaki bilgiler de merak ediliyor. Bu kampsa Coronavirüsü’nün görüldüğü Wuhan’da kaç kişi yaşıyor? Çin Vuhan’da ne kadar insan var? Vuhan’ın nüfusu kaç? sorularına cevap aranıyor. İşte merak edilen ayrıntılar…

Virüs, ortaya çıktığı Çin anakarasının dışında Çin’e bağlı üç bölgeye ve 16 ülkeye yayılmış durumda. Bugüne dek Çin dışında herhangi bir ölümlü vaka görülmedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), corona virüsü nedeniyle küresel çapta acil durum ilan edilip edilmeyeceğini karara bağlamak üzere bugün toplanıyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, virüsün bilhassa bazı ülkelerdeki ilerleyişi ve bilhassa insandan insana geçişi bizi kaygılandırıyor” dedi.

Çin dışında virüsle enfekte olan hasta sayısının hâlâ görece az olduğunu söyleyen Ghebreyesus, buna karşın çok daha büyük bir salgın potansiyelinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

ÇİN VUHAN’IN NÜFUSU KAÇ?

Vuhan kenti hakkında araştırma yaptığımızda karşımıza şu bilgiler çıkıyor:

Vuhan veya Wuhan  Çin’in Hubei eyaletinin yönetim merkezi ve en büyük şehridir. Şehir Yangtze ve Han nehirlerinin kavşağında yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 8,821,658 ve toplam nüfusu ise 2015 yılı itibarı ile 10.6 milyon, 2018  yılı son rakamlarına göre; 11,08 milyon olup Orta Çin’in en büyük şehridir.

Wuchang, Hankou ve Hanyang adlı üç kentin birleşmesinden ortaya çıkan Vuhan, “Jiusheng Tongqu (dokuz vilayetin önde gelen iş merkezi)” olarak bilinmektedir. Vuhan şehirden geçen ve diğer büyük şehirleri birbirine bağlayan onlarca demiryolu, yol ve otoyol ile önemli bir ulaşım merkezidir ve Orta Çin’in siyasi, ekonomik, mali, kültürel, eğitim ve ulaşım merkezi olarak tanınmaktadır.

2019 yılında ortaya çıkan ve salgın hâline gelen koronavirüsün [Wuhan koronavirüsü, Wuhan zatürresi ya da yeni koronavirüs (2019-nCoV)] daha fazla yayılmasına engel olmak maksadıyla Çin hükûmeti şehri 23 Ocak 2020 tarihinden itibaren karantina altına almıştır. Bunun yanı sıra şehre yapılan uluslararası uçuşlar da iptal edilmiş; Almanya, Türkiye, Fransa gibi pek çok ülke Çin Halk Cumhuriyetinden gelen tüm yolcuları termal dedektörlerle kontrol etmeye başlamıştır.

Editör: TE Bilisim