Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerikan Türk Konseyi üyelerini Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti.

Türkiye-ABD ilişkileri üzerinde önemle duran Erdoğan, Donald Trump’ın Suriye’den çekilme kararının iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasını isteyenlerin planlarını boşa çıkardığını ifade etti.

Erdoğan ayrıca “Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerinin Kürtlere karşı yapıldığı” şeklindeki kara propagandalara dikkati çekerek, “Bizim Kürtlerle hiçbir sorunumuz olamaz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin YPG konusunda Türkiye ile görüş ayrılıkları bulunmasına rağmen iki ülke ortaklığının pek çok sorunun üstesinden geldiğini belirtti.

Erdoğan ABD’den FETÖ ile ilgili gerekli adımların atılmasını beklediklerini bir kez daha vurgularken, çelik ihracatında Türkiye’ye uygulanan yaptırımın da bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları:

– (Türkiye-ABD ilişkileri) Tüm sıkıntıları, sınamaları, direnç testlerini başarıyla atlattık.

– Türkiye ve ABD arasında ortak çıkarlara dayalı, güçlü, kapsamlı ve stratejik bir müttefiklik ilişkisi vardır. İlişkilerimizde zaman zaman görüş ayrılıklarına dayalı iniş çıkışlar yaşasak da ortaklığımız pek çok zorluğun üstesinden gelmiştir.

– Trump’ın özellikle Suriye bağlamında aldığı son inisiyatif Türk-Amerikan ilişkilerini baltalamaya çalışanların planlarını boşa çıkarmıştır.

– (Amerika’nın silah yardımı) Kime geliyor bunlar YPG’ye, PKK’ya geliyor. Yakalandıkları zaman bir de bakıyoruz Amerika’nın silahları. Kimde bu? Terör örgütlerinde. Ama bunları terör örgütü olarak şu anda hala Amerika kabullenemedi. Bizim sıkıntımız burada.

– (Suriye’de) Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri’nin çekileceği alanlarda terörle mücadele sorumluluğunu devralmaya hazırdır.

– Bir terör örgütünü başka bir terör örgütüyle karşılaştırmaya çalışan eski yönetim bakiyesi bazı kesimler, Türkiye’nin Suriye’de Kürtlere karşı faaliyet yürüttüğü şeklinde kara propaganda yürütüyor.

– PKK/PYD terör örgütünü yerel halkla özdeşleştirmek Kürt kardeşlerimize yapılabilecek en büyük hakarettir.

– Başta DEAŞ olmak üzere, ülkemize, bölgemize ve dünyaya tehdit oluşturan tüm terör örgütleriyle mücadeleye kararlıyız.

– Türkiye’nin ne Irak Kürtleri ne de Suriye Kürtleri ile bir sorunu yoktur.

– Şu anda DEAŞ saldırılarından, PKK/PYD zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimiz sadece ve sadece Türkiye’ye sığınıyor. Bunun yanında PYD/YPG’nin, PKK terör örgütünün bir kolu olduğu en güncel ABD istihbarat raporlarında da kayda geçmiştir.

– Türkiye olarak müttefiklerimizden sadece lojistik destek alarak güvenli bölgeyi kuracak, ortak menfaatlerimiz doğrultusunda yönetecek her türlü imkana sahibiz.

– (Suriye’de) İnsani bir yaklaşım düşünüyorsak ‘mültecilere kapılar açalım’ diyorsak, gelin güvenli bölgelerde konteyner kentler oluşturalım.

– Suriyeliler için destek sağlayacağını söyleyen birçok lider verdikleri sözleri yerine getirmedi. AB tarafından verilen sözler de tutulmadı. Ama biz 35 milyar dolar harcadık.

– Bu konuda yardım sözü veren liderler arasında Almanya Başbakanı da var Suudi Arabistan Veliaht Prensi de var.

– Ülkemizi tehdit eden bir diğer terör örgütü de FETÖ. Bu örgütün yaptıklarını biz ABD’ye gerekli şekilde anlatıyoruz. Artık ABD’nin bu konuda gerekli adımları atmaası gerekiyor. Biz stratejik müttefikiz.

– FETÖ elebaşının Pensilvanya’da hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam etmesi, milletimizi ve şehit ailelerini yaralıyor. ABD makamlarının gerekli adımları bir an önce atmalarını bekliyoruz.

– ABD ile özellikle savunma sanayiinde ortak yatırımlara girmeyi çok önemsiyorum.

– Yalnızca ülkemize yönelik olarak uygulamaya konulan, çelik ihracatımıza dair 2 kat artırılmış gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz.

– Uluslar arası doğrudan yatırımları destekliyor ve yatırımcıları ülkemizde yatırım yapmaya davet ediyoruz.

Editör: TE Bilisim