2010 dünyada değiştiren bir yıl oldu. Aslen hacker olan ancak tam olarak bağlantıları aydınlatılamayan Julian Assange, 2006 yılında küçük çaplı şekilde kurduğu Wikileaks’ı büyük bir operasyon aracına dönüştürdü. Assange’ın kurduğu Wikileaks çoğu ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentafon) sızdırıldığı iddia edilen yüz binleri bulan belgeleri 2010’un Kasım ayında servis etmeye başladı.

ABD’nin bir kısım kirli ilişkisi belgelerle deşifre edilirken, belgeler asıl dizaynı Ortadoğu’da yaptı. Wikileaks’in oluşturduğu gündem Mısır, Libya, Tunus, Yemen’de iktidarları değiştirdi. ABD ise Assange’ı casusluk ve ihanetle suçladı. Çoğu otoriteye göre Assange, büyük bir başarı ile elde ettiği söz konusu belgeleri uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış ifade ve fikir özgürlüğü çerçevesinde yayınlandı. Ancak hiçbir Batılı ülke Assange’ı sahiplenmedi. Assange’ın o dönem Rusya’dan vize almak için başvurduğu iddia edilmiş, hatta Clinton’a ait konuşma kayıtlarının Rus Hackerların saldırı ile elde edildiği kamuoyu ile paylaşılmıştı.

2012’den bu yana Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde tutsak hayatı yaşayan Assange, 7 yıl aranın ardından büyükelçilikten çıkarılıp tutuklandı. Assange’ın suçu ABD aleyhine casusluk yapması.

İKİ FARKLI DAVRANIŞ

ABD eski Başkanı Barack Obama’nın Yardımcısı Joe Biden, Assange için “Terörist” ifadesini kullanmıştı. Assange’ın belge yayınlamasını “Terörizm” olarak niteleyen Biden, söz konusu Türkiye olunca bambaşka bir tavır takındı. Şuanda Almanya’da firari olan Can Dündar, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği görevini yürüttüğü sırada gazeteyi FETÖ tetikçisi haline getirdi. Dündar, 251 kişinin katili işgalci terör örgütü FETÖ’nün 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından Türkiye’ye Ocak 2014’te kurduğu MİT TIR’ları kumpasının sahte belgelerini yayınlayıp, Türkiye’yi uluslararası alanda DEAŞ’a destek veren ülke konumuna düşürmek istedi. Dündar’ın casusluk ve FETÖ’ye destek suçlamasıyla hapiste olduğu sırada Türkiye’ye gelen Biden, Dündar için ortalığı ayağa kaldırdı. Ocak 2016’da Aslı Aydıntaşbaş, Kadri Gürsel ve Ceyda Karan ile görüşen Biden, FETÖ ile beraber Türkiye’yi terör destekçisi ilan etmeye kalkan Can Dündar için “Büyük kahraman” ifadesini kullanmaktan geri durmamıştı. Söz konusu tutum ABD’nin iki yüzlülüğünü bir kez daha ispatlamış oldu.

Editör: TE Bilisim