Başkomutan Recep Tayyip Erdoğan, dün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’i Beştepe Külliyesi’nde ağırladı. İki lider baş başa yaptıkları dev zirvenin ardından ortak basın toplantısı için kameraların karşısına geçti. Başkomutan Erdoğan, konuşmasında 15 Temmuz darbe girişimine değinirken, kardeş Kazakistan’a da uyarılarda bulundu.

Kara gün dostu

Nazarbayev’e ziyaretinden dolayı teşekkür eden Erdoğan, Kazakistan’ın her zaman bir kara gün dostu olduğunu belirterek, “Şüphesiz bu dönemler, gerçek kara gün dostlarıyla diğerlerinin ayrıştığı dönemlerdir. Bağımsızlığından bu yana geçen 25 yılda her daim Kazakistan’ın yanında yer almış bir ülke olarak bugün bu ziyaretle vücut bulan kardeşliği asla unutmayacağız. Bir Kazak atasözünün dediği gibi: ‘Kötü yiğit kendini düşünür, iyi yiğit dostunu düşünür.’ 15 Temmuz sonrası yapılan bu ziyaret, Kazakistan’ın Türk dünyasının aksakalı Nazarbayev’in, bu ülkeyi ve milleti düşünen bir kara gün dostu olduğunu ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

Türkiye’yi bölme girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’nün Kazakistan’da 33 terör yuvasına sahip olduğunu ve bu kurumların kapatılacağını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu FETÖ, ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu millete bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Tabii bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Kazakistan’da 33 okulları var. Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan’da bu adım atılmış olacak.”

“FETÖ’ye karşı Türkiye’nin yanındayız”

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ise konuşmasına darbe girişiminde şehit düşen 237 kişi için başsağlığı dileyerek başladı. Nazarbayev, Erdoğan’ın FETÖ okullarının kapatılacağı yönündeki sözlerini de doğruladı. Ülkesinin Türkiye’nin yanında olduğunun altını çizen Nazarbayev, “Biz Türkiye’ye karşı iş yapan kimseyi desteklemeyeceğiz. Bu durum bizim çıkarlarımıza uygun değildir. Biz bunu istemiyoruz. Bu konuda anlaştık. İki tarafın eğitim bakanlıkları bir çalışma grubu oluşturarak okulları kontrolden geçirecek. Gerçekten ilişkileri olanlar tespit edilirse biz o öğretmenleri geri göndereceğiz ve Türkiye devletinden başka öğretmenler isteyeceğiz” dedi.

Kazakistan’ı ilk tanıyan ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirten Nazarbayev, “Biz Cumhuriyet olarak ilan ettiğimizde rahmetli Turgut Özal Bey bana telefon açarak Türkiye sizi tanımaktadır dediğinde son derece duygulanmıştım” şeklinde konuştu.

Tarihin en büyük ihaneti

Türkiye’nin 15 Temmuz gecesi tarihin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Başkomutan, 40 yıl boyunca devlete sızan alçakların Pensilvanya’daki terörist başının talimatıyla hareket geçtiğini söyleyerek, “Yaklaşık 40 yıldır takiyeile, ikiyüzlülükle büyük bir gizlilik içinde silahlı kuvvetlerimiz içinde örgütlenen üniformalı teröristler, Pensilvanya’daki örgüt liderinin talimatı doğrultusunda meşru hükümeti, demokrasiyi ve şahsımı hedef alan bir darbe girişiminde bulunmuştur. Bu teşebbüse, yine bu yapıya mensup birtakım eski emniyet görevlileri, siviller, farklı kamu kurumlarında çalışan memurlar, adli ve idari personel de destek vermiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Tüm okulları kapatılacak

Türkiye’yi bölge girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’nün Kazakistan’da 33 terör yuvasına sahip olduğunu ve bu kurumların kapatılacağını vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu Fetullahçı Terör Örgütü, ne yazık ki bize bu düşmanlığı yaptı, bu millete bu düşmanlığı yaptı, bu milleti parçalamaya yönelik bu adımı attı. Tabi bugün bize yarın bir başka yerde de aynı şeyi bunlar yapabilirler. Cibilliyetlerinin gereği bu, karakterlerinin gereği bu. Şu anda Kazakistan’da 33 okulları var. Tüm listeyi kendilerine takdim ettik ve Maarif Vakfımız ile Kazakistan Milli Eğitim Bakanlığımızın müşterek çalışmasıyla inşallah Kazakistan’da bu adım atılmış olacak.”

Editör: TE Bilisim