Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “himmet” adı altında Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) kaynak aktardıkları ve örgüte eleman kazandırdıkları gerekçesiyle, 11 kişi hakkında “terör örgütü üyesi olmak” suçundan iddianame düzenledi.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede, soruşturmanın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen isimsiz ihbar mektubuyla başladığı ifade edildi.

Mektupta, şüphelilerden bazılarının isimleri, telefon ve banka hesap numaraları verilerek, “Toplantılar düzenleyip zekat, himmet, kurban adıyla paralar toplayıp, paralel yapının güçlenmesini sağlayan kişiler oldukları kanısındayım” yazıldığı aktarılan iddianamede, soruşturmada MASAK’tan rapor alındığına yer verildi.

İhbarda “Abi imam” olarak ismi geçen şüphelilerden Cahit G’nin hesabına, 2011-2014 yıllarında 202 bin 541 lira havale, 24 bin 860 lira EFT yapıldığı, onun da 13 bin 675 lira havale, 230 bin 524 lira EFT yaptığına dikkat çekilirken, Duran Ö’nün 2010-2015 arasındaki toplam maaşının 127 bin 81 lira olduğu, 2011-2014 yılları içerisinde hesabına toplam 399 bin 468 lira havale, 1 milyon 98 bin 8 lira EFT yapıldığı, şüphelinin de 394 bin 839 lirayı havaleyle gönderdiği kaydedildi.

Şüpheli Türker T.Y’nin 2010-2015 yıllarında toplam 207 bin 847 lira maaş aldığı bildirilen iddianamede, şüphelinin hesabına, 2011-2015 arasında toplamın 197 bin 79 lira havale, 29 bin 574 lira EFT yapıldığı, onun da 229 bin 675 lira havale gönderdiği, 2006-2015 arasında 952 bin 201 lira EFT gerçekleştiğine dikkat çekildi.

İddianamede, diğer şüphelilerin hesaplarındaki havale ve EFT hareketleri de ayrı ayrı aktarıldıktan sonra, bir kısmı futbol camiasında yer alan ve soruşturma sırasında “bilgi sahibi” olarak ifadesi alınan kişilerin beyanları özetlendi.

Baki Mercimek’in beyanı

Beşiktaş ve Gençlerbirliği kulüplerinde geçmişte futbol oynayan Baki Mercimek, şüphelilerden Faruk D. ile arkadaşları vasıtasıyla tanıştığını belirterek, şüphelinin, “herhangi bir cemaate mensup olup olmadığını bilmediğini” ancak yaklaşık 2 yıl önce, Faruk D’nin tanıdığı ve imkanı olmadığını söylediği çocuklara yardım amacıyla 3 bin 500 lira gönderdiğini anlattı.

Şüphelilerden Erkan Ş’yi ise tanımadığını bildiren Mercimek, ancak bir futbolcu arkadaşının, “yurt dışında kurban organizasyonu yapacaklarını” söylediğini ve “kurban kestirip kestirmeyeceğini sorduğunu”, bunun üzerine Erkan Ş’nin hesabına, iki kurban hissesi karşılığı bin 200 lira aktardığını kaydetti.

Mercimek, “Bu paranın Fetullah Gülen örgütü ile bağlantılı kişi veya kişilere gittiği, gideceği yönünde herhangi bir bilgi sahibi olsaydım kesinlikle göndermezdim.” dedi.

İddianamede, şüphelilerin hesap hareketlerinin, gelirleriyle orantılı olmadığına yer verildi.

Şüphelilerin hesap hareketleri, bazı para transferlerinin açıklamalarındaki, “abime hürmet ederim”, “abime saygılarımla”, “kasım-aralık ayları aidat”, “hizmetten alacağım vardı”, “maklube” gibi ifadeler, bazı şüphelilerin sosyal medya hesaplarındaki FETÖ’ye yönelik operasyonları eleştiren paylaşımlar, örgüt lideri Fetullah Gülen’e ait fotoğraflar, Gülen’in açıklamalarına ait paylaşımlar ve diğer deliller dikkate alındığında, “şüphelilerin FETÖ mensubu oldukları, örgütten aldıkları talimatlar doğrultusunda örgüte finansal destek sağlamak amacı ile himmet topladıkları, örgütün düzenlediği ev sohbetlerine örgüt mensubu olmayan kişileri götürerek örgüte eleman temin etmeye çalıştıkları” ifade edilen iddianamede, şüphelilerin, bu şekilde atılı suçları işledikleri kaydedildi.

Mahkemenin iddianameyi kabul için 15 gün süresi bulunuyor. Bu sürede reddedilmeyen iddianame, kabul edilmiş sayılıyor.

Örgütün finans boyutu

Başta “Ergenekon, Balyoz, Askeri Casusluk, Devrimci Karargah, Tahşiye ve Kozmik Oda” olmak üzere çok sayıda soruşturmada kurguladığı delillerle, kendisine muhalif gördüğü kişilerin tutuklanmalarını sağlayarak tasfiye eden örgütün, artık devleti tamamen ele geçirdiği kanaatine vardığı ve 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırma ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs edecek nitelikte hukuk dışı eylemlerde bulunduğuna yer verilen iddianamede, örgütün,Türkiye’yi teröre destek veren devlet olarak göstermek amacıyla, Türkmenlere insani yardım götüren MİT’e ait TIR’ları silah zoruyla durdurup, MİT mensuplarını gözaltına aldığı kaydedildi.

Örgütün, maddi kaynak toplamak için faaliyetler yürüttüğü, “bağış, infak, zekat, kurban ve himmet” adı altında kaynak topladığı aktarılan iddianamede, toplanan kaynakların bir kısmının örgütün amaç ve ideolojileri doğrultusunda insan kaynağı yetiştirmek üzere yurt içinde ve yurt dışında faaliyet gösteren ışık evleri, yurt, dershane ve okullara aktarıldığı, bir kısmının ise örgüt adına ticari faaliyetlerde bulunmak ve örgüt adına toplanan kayıt dışı finans kaynaklarını kayıt altına almak ve yasal yollardan elde edilmiş kaynaklar gibi göstermek amacıyla kurulan, yönetiminde örgüt mensuplarının ve örgütün güvenilir şahıslarının bulunduğu şirketlere gönderildiği belirtildi.

Editör: TE Bilisim