15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla meydanlara akın eden milyonlarca vatandaş, darbe girişiminin başarıyla püskürtülmesinde başrol oynadı.

Günlerce süren demokrasi nöbetleri boyunca vatandaşlar, gecesini gündüzüne katarak sokakları terk etmedi. 81 ilin tamamında ve çeşitli ülkelerde günlerce süren demokrasi nöbetleri ile Türk halkı tarihe ‘demokrasi’ notunu altın harflerle yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile 7 Ağustos’ta Yenikapı’da taçlandırılan, 10 Ağustos’ta ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde son bulan demokrasi nöbetlerinin tüm yönleri sizler için derlendi.

Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yeşilköy ve Sabiha Gökçen Havalimanları, Taksim Meydanı, İl Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, TRT gibi kritik noktalara akın eden vatandaşlar, darbecilere karşı kendilerini siper olarak kullandı. FETÖ’cüler tarafından darbe girişiminin başlatıldığı Ankara’da ise en önemli adresler vatandaşlar tarafından ele geçirildi. Önemli noktalar arasında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Kızılay da yer alıyor.

15 Temmuz’un ardından darbe girişimi başarıyla püskürtülürken, 81 ilde 7 gün 24 saat boyunca demokrasi nöbetleri tutuldu. İstanbul ve Ankara gibi kentlerde eş zamanlı olarak birçok etkinlik düzenlenirken, 81 ilin tamamında vatandaşların katıldığı demokrasi nöbetleri tarihe geçti. Video konferanslar aracılığı ile şehirlerin meydanlarında nöbet tutan vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul ve Ankara’da da vatandaşlarla birlikte nöbet tuttu.

Erdoğan’ın yanı sıra başta Başbakan Binali Yıldırım ve Meclis Başkanı İsmail Kahraman olmak üzere, hükümet ve muhalefetten çok sayıda siyasi de meydanlarda vatandaşlarla birlikte demokrasi nöbeti tuttu.

DOĞU İLLERİ DEMOKRASİNİN SEMBOLÜ OLDU

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, demokrasi nöbetlerindeki kararlı tutumuyla tüm Türkiye’ye örnek oldu. Kent meydanlarını hınca hınç dolduran milyonlarca vatandaş, günler süren demokrasi nöbetleri boyunca Türk bayraklarını ellerinden düşürmedi. Her yaştan vatandaşların katıldığı demokrasi nöbetlerinde dikkat çeken hatıralar da hafızalarımıza kazındı. Nöbetlere katılan gelin-damat sayısı bini aşarken, Ankara’daki yeni evli çiftlerin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde nöbete katıldığı dikkatleri üzerine çekti. Kırşehir’de Fetullahçı Terör Örgütü’nün darbe girişiminin ardından başlatılan demokrasi nöbetinden geri kalmak istemeyen Harun ve Ayla Cingöz çifti, nikâhlarını meydanda kıydırdı. Bursa, Osmaniye, Elazığ, Malatya ve Isparta başta olmak üzere birçok ilde çiftçiler demokrasi nöbetlerine renk katmak üzere traktörlerini harekete geçirdi. Binlerce aracın oluşturduğu konvoylar, kent sokaklarında ‘birlik’ mesajları verdi.

MİLYONLAR YENİKAPI’DA BULUŞTU!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin birlikte katıldığı, Cumhuriyet tarihinin en büyük meydan mitingi İstanbul Yenikapı Miting Alanı’nda düzenlendi. “Demokrasi ve Şehitler Mitingi” için polis kaynaklarına göre 5 milyon kişi alanı doldurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ailesi, Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP lideri Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez alana giriş yaptı. Dört lider tek tek kürsüye çıkıp vatandaşları selâmladı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklâl Marşı okundu. Daha sonra Kur’an-ı Kerim tilavetine geçildi. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez öncülüğünde dua edildi. Mitinge kalabalık bir sanatçı grubu da katıldı.

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Binali Yıldırım, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sırayla kalabalığa hitap etti. Ancak daha önceden duyurulan programda yer almadığı halde bir isim daha konuşma yaptı. Kılıçdaroğlu’ndan sonra kürsüye çıkan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ilk kez bir mitingde milyonlara hitap etti.

Konuşmaların sonunda kalabalığı Erdoğan, Yıldırım, Kahraman, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu birlikte selamlayarak mitingi sona erdirdi.

SON NÖBET MİLLETİN EVİNDE TUTULDU

FETÖ’nün darbe girişimi sonrasında başlayan ve aralıksız olarak kararlılıkla sürdürülen demokrasi nöbetlerine 27 gün sonra son verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ağustos akşamı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin bahçesinde vatandaşlarla buluştu.

Havanın kararmasıyla Külliye’yi dolduran 7’den 70’e çok sayıda vatandaş, ellerinde Türk bayraklarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı selamlayarak konuşmasını dinledi.

Külliye’nin bahçesinde toplanan binlerce vatandaşa seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin er veya geç tercih yapması gerektiğini belirterek, “Ya FETÖ ya Türkiye” dedi.

Editör: TE Bilisim