Mersin Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen, FETÖ soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan KKTC Din İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Örgütle bağı yok

Cumhuriyet başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Atalay’ın FETÖ’nün şifreli haberleşme programı ByLock listesinde olmadığı, örgütle bağlantılı dernek ve sendika üyeliği ile örgütle ilişkili bir kuruluş dolayısıyla sosyal güvenlik kurumunda kaydı ile Bank Asya’da hesap arttırım hareketinin bulunmadığı belirlendi.

Kovuşturmaya yer yok kararı

Tanıkların da Atalay’ın terör örgütünü sürekli kınadığına yönelik yeminli ifadelerinin ardından Talip Atalay hakkında;

“Yargıtay 13. Ceza Dairesi’nin esas, karar sayılı ilamında da belirtildiği üzere; “… Yeni Türk Ceza Adalet Sisteminde benimsenen, “Kişilerin Lekelenmeme Hakkı” ile “Eksisksiz Soruşturma ve Tek Celsede Duruşma” prensipleri uyarınca, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcıalrının makul sürede bütün delilleri toplamaları, sadece mahkumiyetle sonuçlanacağını değerlendirdikleri husuları dava konusu yapmaları, beraatle sonuçlanacağını değerlendirdikleri eylemleri dava konusu yapmamaları, yani bir nev’i filtre görevi yapmaları gerekir” kararı da gözetilerek; CMK’nun 172. Maddesi gereğince KOVUŞTURMAYA YER OLMADIĞINA karar verildi” ifadeleriyle kovuşmaya yer olmadığına karar verildi.

Atalay, soruşturma kapsamında 10 Temmuz 2017’de Diyarbakır’da gözaltına alınmış, Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince kente getirilmişti.

Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen Prof. Dr. Atalay, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Editör: TE Bilisim