Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “DEAŞ, PKK, FETÖ, Neonazi… Hepsi aynı” dedi. Birleşmiş Milletler’in PKK’ya meşruiyet kazandırmaya kalkmasını eleştiren Erdoğan, “İlgili mercileri silkelemek gerekiyor. Skandal karar üzerine gerekirse ben devreye gireceğim” ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz adaletin peşindeyiz” dedi. Ankara’da konuşan Erdoğan, “İster küresel terör örgütü DEAŞ’lı, ister bölücü terör örgütü PKK’lı olsun; isterse de kendi insanına kurşun sıkan ihanet örgütü FETÖ’cü olsun; isterse Neonazi terörü olsun, eli kanlı katillerin bizi çekmek istedikleri tuzağa asla düşmeyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu. Erdoğan, “terör örgütlerinin tamamının aynı bataklıktan beslenen parazitler, aynı madalyonun diğer yüzleri” olduğunu söyledi. Tarih boyunca sayısız acı, zulüm ve ihanet görüldüğünü anlatan Erdoğan, “Buna rağmen hiçbir zaman kin, nefret, ayrımcılık, ötekileştirme, hâkir görme yanlışına düşmedik” ifadesini kullandı. Sadece adalet istediklerini belirten Erdoğan, “Biz bunun peşindeyiz” mesajı verdi.

“BM’nin adımı skandaldır”

Birleşmiş Milletler’in terör örgütü YPG/PKK ile bünyesindeki ‘çocuk savaşçıları bırakması’ bahanesiyle görüşmesinin ve bir anlaşma imzalanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan, ilgili mercileri silkelemek istediklerini söyledi. Erdoğan, “Gerekçe ne olursa olsun BM’nin bir terör örgütünü bu şekilde muhatap alması, masaya oturması ve resmi statü tanır gibi bir anlaşma imzalaması en hafif ifade ile skandaldır. Olacak iş değil” dedi. BM Özel Temsilcisi Virginia Gamba’nın işlemini protesto etmek için Daimi Temsilci Feridun Sinirlioğlu’nun girişim başlattığını ifade eden Erdoğan, “Önce Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le konuyu ele alır. Daha sonra gerekirse, ben de görüşürüm. Bu ortada bırakılacak bir konu değil” diye konuştu.

“Adil dünya inşa etmeliyiz”

Recep Tayyip Erdoğan, “Adaletin hâkim olduğu bir dünya inşa etmeliyiz” diye konuştu. Erdoğan, 182 ülkeden 150 bin öğrenci ağırladıklarını dile getirerek, ‘YÖK Başkanı’na hatırlatıyorum’ dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Onların akademik ve sosyal ihtiyaçlarını daha fazla karşılayacak şekilde kapasite geliştirmeliyiz. Hedefimiz 2023’te bu sayıyı 200 bin düzeyine çıkarmaktır. G-20 Zirvesi için Japonya’daydık. 800 üniversite var. 80 tanesi sadece kadın üniversitesi… Ta kreşten alıp, ilk, orta, lise ve ardından da üniversite olmak suretiyle çok farklı bir yapı oluşturulmuş. YÖK Başkanı’na hatırlatıyorum, çalışmanı bu şekilde yap. Bizde de bunlar yok muydu? Vardı. Sonra bunları karıştırdılar” ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca, Doğu Türkistan ve Uygur üzerine konuşurken; “İstismar edenler var” dedi.

Ekonomik adımlar

Son 17 yıl boyunca Türkiye’nin çok büyük mesafe kat ettiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Haksızlık, hukuksuzluk karşısında sesini yükselten Türkiye, bizimle yakalanılan başarının neticesidir” şeklinde konuştu. Japonya ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için ‘ortaklık’ anlaşmasını tamamlamak üzere olduklarını ifade eden Erdoğan, “Japonya ile altyapı, teknoloji, enerji ve savunma sanayii alanlarında iş birliğimiz güçlenerek devam ediyor” dedi. Erdoğan, Çin ile de ‘50 milyar dolarlık ticaret hacmi hedeflediklerini’ ve kapsamlı stratejik ortaklık anlaşması yaptıklarını, ilişkileri ileri düzeylere çıkaracaklarını, enerji, ticaret, teknolojik altyapı, turizm alanlarında iş birliğini güçlendireceklerini açıkladı. Erdoğan küresel ticaret savaşlarından Türkiye olarak da rahatsız olduklarını kaydetti.

Editör: TE Bilisim