Cumhuriyetçi ve Demokrat partilerin ABD Kongresi üyelerinin birlikte hazırladığı mektupta, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı bir ortamda F-35’lerin teslimatının, ülkeleri ile NATO’nun askeri sırlarının Moskova’nın eline geçme riskine neden olacağı belirtildi. Mektupta, Temsilciler Meclisi’nin 24 Mayıs’ta onayladığı 2019 mali yılına dair yetkilendirme yasasına F-35’lerin teslimatının engellenmesi için eklenen gerekçelere ek olarak İsrail ve Kıbrıs’la ilgili unsurların eklenmesi dikkat çekti.

TÜRKİYE ABD ÇIKARLARINI BALTALIYOR

Mattis’e hitaben 15 Haziran’da gönderilen mektupta, Türkiye’nin dünyanın her yerinde ABD çıkarlarını baltaladığına vurgu yapılırken, şu ifadelere yer verildi. “Amerikan çıkarlarına karşı tekrarlanan askeri adımlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın insan hakları ve demokrasiyi gerileten merhametsiz yönetimi ve Rusya ile stratejik ortaklık kurma konusundaki açık niyeti Türk-Amerikan ilişkilerini tamamen aşındırdı.”

“TÜRKİYE’YE GÜVENEMEYİZ”

F-35’lerin tesliminin S-400 hava savunma sistemi almaya hazırlandığı bir ortamda gerçekleştiğine dikkat çekilen mektupta, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ziyareti esnasında korumaları ile terör örgütü sempatizanları arasında yaşanan arbede hatırlatılarak, “Türkiye, Amerikan topraklarında dahi güç kullanımında kendini kısıtlayacağı konusunda güvenilmez olduğunu gösterdi” ifadelerine yer verildi.

FETÖ’CÜLERE SAHİP ÇIKTILAR

Türkiye’nin Filistin meselesindeki duruşu da eleştirilen mektupta, “Türkiye, ABD’nin müttefiklerini hedef almayı da sıradan bir uygulama haline getirdi. Erdoğan, ‘terörist devlet’ dediği İsrail’i azarladı” denilirken, Türkiye’ni Kıbrıs’ta işgalci olduğu iftirası dile getirildi. Bunun yanı sıra FETÖ ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonları da gündemine alan Kongre üyeleri, FETÖ’cülere sahip çıktı.

“TESLİMAT DURDURULSUN”

Mektupta, ABD hükümetine şu ifadelerle çağrı yapıldı: “ABD’nin bir yabancı ülkeye askeri teknoloji transferini yeniden gözden geçirmesini gerektirecek daha kuvvetli bir vaka hayal etmek zor. Türkiye’yi ABD’nin ulusal çıkarlarını tehdit ettiği, müttefik ve ortaklarımızın çıkarlarını zayıflattığı ve temel demokratik değerlere bir saldırıyı temsil ettiği için sorumlu tutmalıyız. Tüm bu sebeplerle sizi, F-35’lerin planlanan teslimatının durdurulması için gereken adımları atmaya davet ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim