Diyarbakır‘da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi vahşeti, tiyatrooyununa uyarlandı.
AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığına bağlı AK Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişiminde yaşanan acılara ve kahramanlıklara dikkat çekmek için tiyatro oyunu sahnelemeye karar verdi. Merkez tarafından üniversite ve lise öğrencileri ile öğretmenlerden oluşan 52 kişilik kadro hazırlandı. Aralarında profesyonel sanatçıların ve ilk defa sahneye çıkan amatör oyunculardan oluşan ekip, oyunu da birlikte yazdı.
Ekip, “Bir ölür bin diriliriz-Melek şehitler ölmez” adlı tiyatro oyununu sahnelemek için bir hafta boyunca çalıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği şiirlerin de yer aldığı oyun, Kayapınar ilçesindeki Park Orman’da demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar için sahnelendi. Oyunda, özellikle ellerinde silah bulunan darbeci askerlerin, sivil vatandaşları temsil eden melekleri ateş ederek şehit etmesi bölümü izleyenleri duygulandırdı.
Drama eğitmeni Miraç Can Ergenekon, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oyun ile aslında asker, polis ve milletin bir olduğunu, darbe girişiminde bulunanların üniformalı terörist olduğunu ifade edebilmek için oyunu sahnelediklerini söyledi.
Oyunda şehitlerin melek olarak halka yardım ettiğini ve halkın bu sayede darbecileri mağlup ettiğini anlattıklarını belirten Ergenekon, şöyle devam etti:
“Kültür ve sanatla halk daha çok bütünleşiyor. Başkomutanımızın emriyle halkımız sokağa çıktı. Bunu halkın ruhuna işlemek için sahnede belirginleştireceğiz. Seyirciye kendilerini izleteceğiz. Oyunculardan tek isteğimiz bu işi gönüllü yapmalarıydı. İş, kalben yapıldığında ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Hikayeyi oyuncularla paylaştık, onlar da doğaçlama ve yaratıcılıklarını kullanarak oyunu çıkardılar.”
Oyunculardan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Darıstan Pervane de darbe gecesi yaşanan acılar ve halkın kahramanlığını göstermek için oyunu sahnelediklerini belirtti.
“Oyunu hissederek oynadık”
İlk defa bir tiyatro oyunda yer aldığını belirten Pervane, darbe girişimi gecesi milletin yaşadıklarını sahnelerken duygulandığı kaydetti. Darbe girişimi gecesi halkın adeta destan yazdığını ifade eden Pervane, tank ve uçaklara milletin vatan sevgisiyle karşı koyduğunu dile getirdi.
Darbecilere karşı halkın verdiği direnişi anlatmak için sanatın daha etkileyici olduğunu aktaran Pervane, şöyle konuştu:
“Bu oyunla halkın durdurduğu darbeyi kültür ve sanata uyarladık. Darbe girişiminin halka yansımalarını ele aldık. Göstermeye çalıştığımız, halkın kendi içinde yaşadığı olaylardı ve gerçeğe dayanıyordu. Oyuna emeğimizi ve kalbimizi koyduk. Oyunda çoğu izleyicilerin ağladığını gördük. Oyunu hissederek oynadık.”
Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü 3. öğrencisi Sevcan Bozan ise FETÖ’nün darbe girişimi tepkilerini sanatla göstermek için oyunda yer aldığını aktardı.
Darbe girişiminde bulunanların insanları ahlak olarak geriye götürmeyi amaçladığını kaydeden Bozan, FETÖ’nün sanatı da hedef aldığını anlattı.
Darbe girişiminde yaşananları sahnelerken zorlandığını ifade eden Bozan, “Darbe girişimini göstermek oyunla dahi olsa çok güç oldu. Kim bilir insanlar o gece ne kötü anlar yaşadı. Darbe girişimi gecesinde çok üzücü olaylar yaşandı. Darbe girişimini vicdana dokunan bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.
İzleyiciler, oyunu izlerken duygulandı
İzleyicilerden Ayşe Engin, oyunu izlerken darbe girişimi gecesi yaşanan trajediyi tekrar yaşadığını ifade etti.
Oyunun anlamlı olduğuna dikkat çeken Engin, “Oyunda, şehit olan ve tekrar dirilen meleklere, darbeci askerlerin teslim olması bizi duygulandırdı. Darbe girişiminin başarısız sonuçlanması, Türkiye milletinin yürekli olduğunu dünyaya gösterdi.” ifadelerini kullandı.
Süleyman Pıçak (22), darbeleri hiç görmediği ve cuntacıların darbe girişimine ilk kez 15 Temmuz’da tanık olduğunu söyledi.
Darbenin korkunç bir yüzü olduğunu ve oyuncuların bunu iyi yansıttığını ifade eden Pıçak, “O gece çok ağladım. Cumhurbaşkanı ve hükümet için çok dua ettim. Rabbim bir daha bize darbe acısını göstermesin.” dedi.