PKK/PYD/YPG ve FETÖ/PDY terör örgütlerine casusluk faaliyetinden dolayı Türk Yargısı tarafından ev hapsi cezasına çarptırılan ABD’li casus Andrew Craig Brunson hakkında ABD ‘serbest bırakılması’ talebinde bulundu.

BRUNSON İÇİN SERBEST BIRAKILMASI TALEBİ

Söz konusu terör örgütleri ile bulunan ilişkisinden dolayı cezalandırılan casus Brunson’ın serbest bırakılma talebini ileten ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, “Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını bekliyoruz.” dedi.

Ayrıca Brunson’ın serbest bırakılmasının Türkiye-ABD ilişkilerini iyileştireceği yönündeki düşüncelerini paylaşan ABD’li Sözcü Nauert, “Brunson’un serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım olur.” şeklinde ifadeler kullandı.

ABD’Lİ CASUS BRUNSON OLAYI NEDİR?

Terör örgütü PKK/PYD/YPG ve FETÖ/PDY ile işbirliği/casusluğu fotoğraflarla tescillenen ABD’li casus Andrew Craig Brunson yargılandığı mahkeme tarafından 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

ABD’li casus Brunson’ın daha sonra sağlık ve yaş koşulları göz önünde bulundurularak cezası ev hapsine dönüştürülmüştü.

ABD’li casus şuanda İzmir’deki dairesinde cezasını çekiyor.

Türk Yargısının ev hapsiyle cezalandırdığı Brunson için Türkiye’ye adeta savaş açmak için fırsat kollayan ABD Başkanı Donald Trump ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence kolları sıvadı. 

ABD Başkanı Trump’ın sağ kolu Pence, Twitter’dan yaptığı açıklamada, Brunson’ın serbest bırakılmaması durumunda Türkiye’ye yönelik ABD yaptırımları olacağı yönünde tehditler savurmuştu. 

Pence’den yüz bulan Trump’ta vakit kaybetmeden Twitter hesabından benzer bir açıklama yapmıştı. 

“ORTAK ÇALIŞMA GRUBU MEMNUNİYET VERİCİ”

Öte yandan Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan Suudi gazeteci ve Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı soruşturmasında Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ‘ortak çalışma grubu’ oluşturmasının memnuniyetle karşılandığına değinen Sözcü Nauert, “Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ortak çalışma grubu kurması memnuniyet verici.” dedi.

CEMAL KAŞIKÇI OLAYININ GELİŞMELERİ NELER?

2 Ekim tarihinde evlilik işlemleri için Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’na giden Suudi Gazeteci Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’dan 9 gündür haber alınamadı.

Durumun gizemini koruması sonrasında ise kollar sıvandı ve olayın perde arkasının aydınlatılması için harekete geçildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturmayı yürütmek üzere görevlendirmeler yapıldı. Gelişmeler birbirini takip ederken ABD’li Başkan Yardımcısı Pence, “Suudi Arabistan kabul ederse, ABD soruşturma için FBI heyetini İstanbul’a yollayacak” şeklinde açıklamada bulunmuştu.

ABD Başkanı Trump ise konu hakkında hiçbir bilgisi olmadığını iddia etmişti.

Soruşturmaya ilişkin yaşanan son gelişmeyi ise Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın şu sözlerle kaydetmişti:

“Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki işbirliği çerçevesinde ve Suudi Arabistan’ın teklifi üzerine, Suudlu gazeteci Cemal Kaşıkçı hadisesinin bütün yönleriyle aydınlatılması amacıyla ortak çalışma grubu kurulması kararlaştırılmıştır.”

Editör: TE Bilisim